Με πρόωρα Χριστούγεννα ξορκίζουν την κρίση

Του Κώστα Τσιριμώνα

Χριστουγεννιάτικες μπάλες, πολύχρωμες γιρλάντες, φωτάκια που αναβοσβήνουν, φιλοδοξούν να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στην γκρίζα καθημερινότητά μας, μεταφέροντάς μας ( έστω και πρόωρα) στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Οι επιχειρηματίες προχωρούν στη διάνθιση του καταστήματός τους, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την αισθητική του χώρου και να προσελκύσουν πελάτες που μαγνητίζονται από το χριστουγεννιάτικο στοιχείο. Άλλωστε στη συνείδηση πολλών, τα Χριστούγεννα

έχουν συνδεθεί με στιγμές χαράς και αγάπης, την οποία αποζητούμε όλοι στις μέρες μας, έστω και αν αυτό επιτυγχάνεται πολλές φορές με τεχνητό τρόπο.

«Στολίσαμε για να αλλάξουμε λίγο τη διάθεσή μας» αναφέρει στο matrix24 ιδιοκτήτης καφετέριας του κέντρου. Οι πελάτες μπορεί να βρίσκουν υπερβολικά πρόωρη την χρονική στιγμή, που ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να στολίσει το μαγαζί του αλλά παρ’ όλα αυτά δείχνουν να το διασκεδάζουν.

Τις πόρτες τους άνοιξαν όμως ήδη και τα εποχικά καταστήματα, που προσφέρουν χριστουγεννιάτικα είδη. Χιονισμένα έλατα, περιχυμένα με χρυσόσκονη, πολύχρωμα λαμπιόνια, Άγιοι Βασίληδες που τραγουδούν με ζωγραφισμένο το χαμόγελο στα χείλη τραβούν την προσοχή των περαστικών, που δεν χάνουν την ευκαιρία να κοντοσταθούν στις βιτρίνες.

Ίσως η πρόωρη έλευση των Χριστουγέννων, που επιχειρείται από τους επιχειρηματίες, να συνθέτει για κάποιους ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, εν τούτοις αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεφύγει το μυαλό μας, έστω και για λίγο. Από την άλλη τα Χριστούγεννα δεν φέρνουν σε όλους γλυκιά γεύση, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι και φέτος, έχοντας γονατίσει από την οικονομική κρίση, δεν έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, όπως παλιά. Γιατί με όσες γιρλάντες και να στολίσουμε τους δρόμους, δεν θα είναι αρκετές, για να ζεστάνουν την ψυχή πολλών συμπολιτών μας, που νιώθουν τις συνέπειες της ανέχειας στο πολλαπλάσιο τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Keywords
Τυχαία Θέματα