«Με τέχνη, πρόγραμμα και όραμα»

«Με τέχνη, πρόγραμμα και όραμα» το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αρχίζει την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 δίνοντας έμφαση τόσο στην παρουσία στην Αθήνα διεθνών μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών, όσο και στη στήριξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, κυρίως των νέων.

Η κύρια αποστολή του Μεγάρου ήταν και παραμένει η μουσική, ιδιαίτερα η κλασική και -όπως φαίνεται από το πρόγραμμά του- διατηρεί τη φυσιογνωμία του αυτή. Αναδεικνύει, ωστόσο, όλα τα είδη της μουσικής, ενώ εκδηλώσεις θεάτρου, χορού

και σύγχρονων μορφών τέχνης, εντάσσονται μεταξύ των προτεραιοτήτων του. Παράλληλα, διατηρεί τον έντονο εκπαιδευτικό του ρόλο και παραμένει εστία διακίνησης ιδεών, διαλόγου και στοχασμού, μέσα από το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus. Οι συνεργασίες με φορείς πολιτισμού από την Ελλάδα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Καμεράτα, Λυρική Σκηνή, Δήμος Αθηναίων) και το εξωτερικό, βρίσκονται στο επίκεντρο και φέτος, στοχεύοντας σ’ ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

«Χρειαζόμαστε ένα Μέγαρο ανοιχτό και φιλικό στην κοινωνία. Ένα Μέγαρο καλλιτεχνικά πρωτοπόρο, πνευματικά αιχμηρό, κοινωνικά ευαίσθητο» είπε ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, Ιωάννης Μάνος, κατά την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2013-2014, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τον οργανισμό.

«Τα τρία αυτά χρόνια και κυρίως οι δύο τελευταίοι μήνες ήταν για το Μέγαρο η πιο δύσκολη περίοδος της πορείας του. Αντιμετωπίσαμε χρονίζοντα ζητήματα, σήμερα όμως βρισκόμαστε, όπως έχει τονιστεί και από τους εκπροσώπους της πολιτείας, στα πρόθυρα της οριστικής λύσης, που οριστικά πλέον θα διασφαλίσει τη διαχρονική του λειτουργία και ανάπτυξη» είπε και πρόσθεσε: «Η λύση αυτή θα καλύπτει κατεξοχήν το συμφέρον της πολιτείας, γιατί θα εγγυάται την απρόσκοπτη καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά του Μεγάρου στο κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Μάνος σημείωσε ότι έως το τέλος του Νοεμβρίου θα υπάρχει στη διάθεση του Μεγάρου μια πλήρης μελέτη των απαιτούμενων προϋποθέσεων και παραμέτρων της οικονομικής οργανωτικής και λειτουργικής αναδιάταξής του, ώστε από τον επόμενο χρόνο, με τη βοήθεια όλων των αναγκαίων σύγχρονων εργαλείων, να χαραχθεί μια αποτελεσματική και ευέλικτη πορεία.

Μήνυμα απέστειλε στην παρουσίαση και ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με το οποίο «η αποψινή εκδήλωση είναι μια απόδειξη ότι το Μέγαρο μπορεί να υπερβαίνει με επιτυχία τα εμπόδια που συναντά. Και μάλιστα με πλούσιο πρόγραμμα που προβάλλει όχι μόνο την κλασική παράδοση, αλλά και την πρωτοπορία και αξιοποιεί πλήθος ταλαντούχων καλλιτεχνών».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μαέστροι παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο μύθος του πόντιουμ Κλάουντιο Αμπάντο, ο Ζούμπιν Μέτα, ο Ιβάν Φίσερ και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, σολίστ που μεσουρανούν στη διεθνή μουσική σκηνή, μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος τενόρος Γιόνας Κάουφμαν, η Μαρία Ζοάο Πίρες (πιάνο), ο Γκίντον Κρέμερ (βιολί) ή ο Αλαίν Λεφέβρ (πιάνο), ορχήστρες όπως η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, η MusicAeterna, η Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, συνθέτουν τον κορμό των αστέρων της κλασικής μουσικής, που θα εμφανιστούν φέτος στο Μέγαρο.

Η Comédie-Française, το θέατρο-θεσμός της Γαλλίας, επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από 60 ολόκληρα χρόνια για να παρουσιάσει στο Μέγαρο την «Αντιγόνη» του Ανούιγ, ενώ από τη μακρινή Ιαπωνία φτάνει το παραδοσιακό κωμικό θέατρο Kyogen, με το Yamamoto Kyogen Company.

H μεγάλη χορεύτρια Συλβί Γκιλέμ θα βρίσκεται τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο για να χορέψει σύγχρονο με τον μοναδικό Ακραμ Καν και την Ομάδα του και κλασικό ρεπερτόριο με το Μπαλέτο του Τόκιο. Ακόμη, ένα σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα από τον Καναδά, τα Grands Ballets Canadiens, θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει το περίφημο Minus One, χορογραφία που υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της εποχής μας, ο Οχάντ Ναχαρίν. Ενώ μια χιπ-χοπ εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και τη Ιουλιέτας, θα παρουσιάσει η χορευτική ομάδα Trafic de Styles.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το ανέβασμα της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Πικ Νικ» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τέλος, οι φίλοι της jazz και της world music θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πορτογαλικό συγκρότημα Madredeus και τον μεγάλο Τσικ Κορέα.

Megaron Plus

Σε ό,τι αφορά το Megaron Plus, με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Κωστή οργανώθηκαν συζητήσεις με έναν ευρύ αριθμό επιστημόνων και διανοουμένων που καλύπτουν όλους τους χώρους των επιστημών και του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τεχνολογία, η μαθηματική σκέψη, οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική, η συνταγματικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, η δημοσιογραφία, η αρχαιολογία, τα εικαστικά, τα Μουσεία, η ιστορία, η θεολογία, η λογοτεχνία αλλά και η αρχιτεκτονική τοπίου, είναι τα θέματα που βάζει στο μικροσκόπιο το διεθνές φόρουμ ιδεών, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς 2013.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Erick E. Schmidt, η τ. γενική κυβερνήτης του Καναδά και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οττάβα, Michaëlle Jean, o καθηγητής Hermann Parzinger, πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός και ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, καθώς και μία εκδήλωση προς τιμήν του Λέοντα Καραπαναγιώτη είναι μερικές μόνον από τις προτάσεις για το α’ τρίμηνο της σειράς.

«Τα νέα δεδομένα, οικονομικά και μη, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς» -σύμφωνα με τον κ. Κωστή- απαιτούν προσαρμογές στο πρόγραμμα του Μegaron+, προσαρμογές που «θα του επιτρέψουν να ενισχύσει τη φυσιογνωμία του, να εξυπηρετήσει τους ιδρυτικούς του στόχους και συνάμα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής».

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρον+ με το νέο έτος θα ανοίξει σειρά νέων θεματικών κύκλων με σαφές εκπαιδευτικό περιεχόμενο και με στόχο προοδευτικά να πλαισιωθούν από όλες τις απαραίτητες συμπληρωματικές δράσεις, που θα προσφέρουν στο κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας, τα αναγκαία εργαλεία για να κατανοήσει την εποχή του, να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της.

Ευκαιρία για την έναρξη των θεματικών αυτών κύκλων δίνει η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η αρχιτεκτονική του ευρώ θα αποτελέσει την αφορμή για πολλές προσωπικότητες της Ευρώπης να εκθέσουν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, και σε συνεργασία με τον Nouvel Observateur, το Μέγαρον+ θα συνδιοργανώσει τις Journees d’Europe, όπου επίσης ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαίων πολιτικών θα ανταλλάξει απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα