Με το βλέμμα στο μέλλον…

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μάς αναγκάζει να σκεφτούμε πώς θα ανταποκριθούμε στο άμεσο παρόν και πώς θα θεμελιώσουμε προοπτική για το μέλλον.

Για την αντιμετώπιση του παρόντος οι κυβερνώντες έχουν ξανα-ανακαλύψει τις περικοπές, τις αναζητήσεις ξένων επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκμισθώσεις λιμανιών, αερολιμένων και ό,τι άλλο έχει άμεση απόδοση για μετριασμό της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Οι ενέργειες αυτές δεν είναι κατ’ ανάγκη κακές, αν ενσωματώνουν το πραγματικό συμφέρον της χώρας, κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες η άμετρη πολιτική χρόνων

την οδήγησαν.

Από τις περικοπές που κατά καιρούς εξαγγέλλονται δεν υπάρχει καμία εξαίρεση, ούτε καν για την παιδεία, για την προοπτική της χώρας, παρότι η παιδεία είναι ο μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης που υπάρχει και το αντίδοτο στη μοιρολατρία. Βέβαια, όλα όσα σχετίζονται με την καλή παιδεία είναι ακριβά, αλλά μεσοπρόθεσμα καταλήγει πιο ακριβό το να συντηρείς ένα φτηνό και ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα.

Η επένδυση στην παιδεία, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν ήταν η προτεραιότητα των πολιτικών μας. Ο λόγος είναι απλός: οι πολιτικοί δεν σκέπτονται σε βάθος και η λύση της παιδείας είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση. Το πολιτικό κέρδος θα το εισπράξουν άλλες γενιές, ενώ εκείνοι θέλουν να ικανοποιήσουν ανάγκες που θα τους αποφέρουν άμεσο πολιτικό όφελος.

Η εκπαίδευση βοηθάει τους νέους να αποκτήσουν πολιτική συνείδηση ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες. Έτσι, λοιπόν, η παιδεία πάει κόντρα στους πολιτικούς και στους μηχανισμούς τους, που προτιμούν να έχουν υπό έλεγχο τους πολίτες, κάτι που αποδυναμώνει την εκλογική τους επιρροή.

Πώς πρέπει να αντιδράσει η κοινωνία μας;

Η κοινωνία μας δεν έχει βρει προς το παρόν αποτελεσματικό τρόπο να εκφραστεί, και κάποιες φωνές που αρθρώνουν λόγο είτε πνίγονται είτε θεωρούνται περιθωριακές. Οι ενεργοί πολίτες οφείλουν να απαιτήσουν από τους κυβερνώντες να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι δαπάνες για την παιδεία. Οι πολίτες είμαστε αυτοί που πρέπει να απαιτήσουμε μια παιδεία που να μας προσφέρει καλύτερες δυνατότητες, την προοπτική για το μέλλον.

Η εικόνα των πανεπιστημίων, με απίστευτα και αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό φοιτητών σε αντικείμενα που οδηγούν τους πτυχιούχους τους με βεβαιότητα στην ανεργία, με ελλειμματικές υποδομές και συνεχώς μειούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό εκφράζει την παρακμή της χώρας. Δυστυχώς, χωρίς αξιόλογη εκπαίδευση δεν υπάρχει πρόοδος, ούτε πολιτισμός, ούτε ανθρώπινη εξέλιξη.

Οι πολιτικοί μας δεν πρέπει να ξεχάσουν τον παιδευτικό τους ρόλο και να θεωρούν χρέος τους την αύξηση της προστιθέμενης, από την παιδεία, αξίας του ανθρώπινου κεφαλαίου. Οι πολιτικοί μας πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους και στο μέλλον…

Ο Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα