ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο  κοινός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι αναμένεται να συναντηθεί με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της επερχόμενης επίσκεψής του στη Δαμασκό.

«Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος Λάκνταρ Μπραχίμι σύντομα θα συναντηθεί με τις συριακές αρχές, περιλαμβανομένου του προέδρου Άσαντ», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν  σε συνέντευξη Τύπου από τη Βέρνη χωρίς

να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης.

Επίσης ο γ.γ. του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για την κρίση στη Συρία και προς τις διεθνείς δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε οι αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες που διαρκούν εδώ και 17 μήνες.

Σημειώνεται ότι ο Μπραχίμι, που αντικατέστησε τον Κόφι Ανάν,  πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου και μέλη της συριακής αντιπολίτευσης. Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι, αλλά και με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Χάμαντ μπιν Γιάσεμ, επικεφαλής μιας υπουργικής επιτροπής για τη συριακή κρίση.

Την ίδια ώρα από  τη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες στην επαρχία Χομς της Συρίας έχουν σχεδόν παραλύσει εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Χομς, όπου ζουν περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι σοβαρή και συνεχίζει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Μόνο τα 14 από τα 44 νοσοκομεία της επαρχίας λειτουργούν, τουλάχιστον οι μισοί γιατροί έχουν φύγει, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα, επισημαίνει η οργάνωση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 550.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, στέγη, νερό και υγειονομικές υπηρεσίες προτού ξεκινήσει ο χειμώνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα