Με «βαρίδια» η νέα συνάντηση Στουρνάρα – Τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Και μπορεί να κρατάει στα χέρια του το «χαρτί» της …απομάκρυνσης των πρόωρων εκλογών, αλλά θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το εάν η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει το ίδιο …ζωηρή!

Η διαφορετική προσέγγιση που έχουν για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΡΤ τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και το σχέδιο για ανασχηματισμό με την ταυτόχρονη σύσταση «θυλάκων» Κυβερνητικής … ενδοσυνεννόησης, μοιάζει να ξεθωριάζουν την εικόνα που θέλησε να επιδείξει αρχικά ο Πρωθυπουργός

για προώθηση των μεταρρυθμίσεων με κάθε κόστος και διαδικασίες «εξπρές». Και φυσικά το «λάφυρο» των 2.000 απομακρύνσεων από το Δημόσιο δεν δείχνει πλέον το ίδιο «λαμπερό» -και εφικτό εντός χρονοδιαγραμμάτων- στα μάτια των πιστωτών.

Επιπλέον, λίγο πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι δανειστές μας είχαν ουσιαστικά αναγκαστεί να αποδεχτούν ότι ο στόχος για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων «δεν βγαίνει», δεδομένου τόσο του «φιάσκου» της ΔΕΠΑ, όσο και της εμπλοκής στον ΟΠΑΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει πάντως να πείσει την τρόικα, ότι οι δεσμεύσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και …απομακρύνσεις, όσο και για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Στο τραπέζι λοιπόν πέρα από τα ζητήματα του δημοσίου και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θα πέσει και το θέμα που έχει αναγάγει σε «εθνικής σημασίας» η Αθήνα για –έστω και πιλοτική- μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Σήμερα οι πιστωτές μας που κατά την προηγούμενη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο είχαν κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά» τους, δεν αποκλείεται να δώσουν στίγμα για το εάν προτίθενται να ανάψουν το «πράσινο φως» για μια τέτοια κίνηση ή όχι.
Οι δανειστές την Κυριακή παρέμειναν προβληματισμένοι για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στα έσοδα μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που στο πεντάμηνο η «τρύπα» στις εισπράξεις φθάνει τα 562 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη «τρύπα» προέρχεται καθαρά από ολιγωρία της ίδιας της Κυβέρνησης στην είσπραξη φόρων, δεδομένου ότι αφορά στην καθυστέρηση αποστολής ειδοποιητηρίων ΦΑΠ 2011 και στην αργοπορημένη υποβολή δηλώσεων των επιχειρήσεων. Η τάση στους έμμεσους φόρους το τελευταίο δίμηνο είχε αναστραφεί και μάλιστα υπερκάλυψε τους στόχους.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να εμφανίζουν την τρόικα δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι το η διακομματική επιτροπή που ασχολείται εδώ και καιρό με αυτό το ζήτημα δεν έχει καταρτίσει κανένα αξιόπιστο σενάριο που να μην θέτει σε κίνδυνο τις εισπράξεις των 3,2 δισ. ευρώ από τον φόρο.

Αυτό έκανε τους πιστωτές μας να συγκλίνουν με το σενάριο του Γιάννη Στουρνάρα για φόρο από το πρώτο τετραγωνικό… ή στρέμμα, αν και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ζητήσει την υιοθέτηση αφορολογήτου.

Ενόψει πάντως και της συνεδρίασης του Eurogroup που δεν αποκλείεται να λάβει αποφάσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, στο τραπέζι ίσως πέσει και το ζήτημα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα