ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε απειλή για την παγκόσμια ευημερία, παρότι ότι η συμμετοχή της στην παγκόσμια οικονομία είναι 0,4%, ενώ οι επιπτώσεις θα έφθαναν έως την Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε ζημιά στα ενέχυρα,

αναφέρει ο Ρίτσαρντ Κλάριντα, στέλεχος του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, του Pimco, μία άποψη με την οποία συμφωνούν και οικονομολόγοι των τραπεζών Bank of America Merrill Lynch και JP Morgan Chase. Το να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπίες κρατών της Ευρώπης, καθώς και επιδρομές σε τράπεζες, πιστωτικές κρίσεις και υφέσεις που μπορεί να οδηγήσουν και άλλες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Η δε JPMorgan εκτιμά από την πλευρά της ότι κάθε υποχώρηση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 1% μειώνει την ανάπτυξη στις άλλες περιοχές του κόσμου κατά 0,7%. Οι εξαγωγικές χώρες, από τη Βρετανία έως την Κίνα, θα υπέφεραν και η παραγωγός πρώτων υλών Ρωσία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ακόμη και οι ΗΠΑ θα αισθάνονταν έναν απόηχο παρεμφερή με τη χρηματοπιστωτική «μόλυνση» που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

Αναλυτές της BofA Merrill Lynch αναφέρουν ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωνόταν κατά τουλάχιστον 4% (στην ύφεση που θα ακολουθούσε). Επίσης, η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρούσε κάτω από τα 1,20 δολάρια και ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών Stoxx 600 θα υποχωρούσε κάτω από τις 110 μονάδες από 123 μονάδες που βρισκόταν χθες Δευτέρα 28/5.

Σενάρια παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης

Με την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είχαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού. Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η οποία αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της ενδεχομένως να μειωθούν στο 1%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας. Σύμφωνα με εκτίμηση της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της χώρας, η ανάπτυξη στην Κίνα θα μειωνόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, ενώ θα πλήττονταν και οι οικονομίες των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης, αλλά και των ευρωπαϊκών αναδυόμενων οικονομιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα