ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Το χρόνιο στρες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων, εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά άλλων νοσημάτων. Αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται μόνο η υγεία μας, αλλά και η τσέπη μας καθώς και το κόστος της δημόσια υγείας. Και όμως υπάρχει λύση. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός.

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός εισήχθη το 1959 στις ΗΠΑ από τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι και έγινε διάσημος από τους Beattles.

Δεν

πρόκειται για κάτι μαγικό. Όσοι τον εξασκούν κάνουν λόγο για μια προσπάθεια χαλάρωσης του νου και του σώματος με συγκεκριμένες στάσεις και ρυθμό αναπνοών, πολλές φορές με επανάληψη λέξεων που βοηθούν τον εξασκούμενο να βιώσει μια κατάσταση χαλαρότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο υπερβατικός διαλογισμός βοηθά μεταξύ πολλών άλλων στη βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας του σώματος, ενώ λέγεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού έως και 50%.

Οι ασκήσεις διαλογισμού για 15 -20 λεπτά δύο φορές την ημέρα είναι εύκολες στην εκμάθησή τους και η κατάσταση ηρεμίας μπορούν να μειώσουν την υψηλή πίεση,  τη χοληστερίνη, την ανοχή στην ινσουλίνη και με αυτό τον τρόπο μπορούν να μειωθούν τα ποσοστά θανάτου.

Επίσης, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό μάνατζερ στη δημόσια υγεία,  Έντουαρτς Ντέμινγκ το χρόνιο στρες και οι επιπτώσεις του στην υγεία μπορούν να εκτινάξουν τα κόστη στις υγειονομικές δαπάνες. Να μη μιλήσουμε και για το κόστος στη τσέπη μας από την αγορά φαρμάκων, τη φορολογία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τη περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού του ασθενούς από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ο ίδιος αναφέρει ότι περισσότερα από 240 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός βελτιώνει τη ψυχική και σωματική υγεία. Πολλές από αυτές τις μελέτες βασίζονταν σε κλινικές δοκιμές και χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ για να εξετάσουν τα οφέλη ή μη του Υπερβατικού Διαλογισμού στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε άρθρο του στην Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας το 2011 αποδεικνύει ότι οι υψηλού κόστους ασθενείς μείωσαν κατά 28% τις ιατρικές τους δαπάνες έπειτα από πέντε χρόνια Υπερβατικού Διαλογισμού και κατά 11% έπειτα μόνο από ένα χρόνο διαλογισμού.

Όπως τονίζει ο ίδιος, εάν αυτή η πρακτική καθιερωνόταν σε ευρεία κλίμακα, τότε και το δημόσιο σύστημα υγείας θα ωφελούταν και η κυβέρνηση (των ΗΠΑ ) δεν θα χρειαζόταν να προβαίνει σε περικοπές, να αυξάνει τους φόρους ή να αναγκάζεται να δανείζεται με το ρυθμό που κάνει τώρα.

Μήπως πρέπει και στην Ελλάδα να γίνει μια αντίστοιχη μελέτη, τη στιγμή που οι Έλληνες ζουν σε ένα από τα πλέον στρεσογόνα περιβάλλοντα, με τελευταία διεθνή μελέτη να κάνει λόγο πως σε όποια χώρα πηγαίνει το ΔΝΤ αυξάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 6 με 7 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα