Μειώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών

Η υποχώρηση του ελλείμματος στα 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, αντανακλά τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,2 δισεκ. ευρώ, καθώς και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 574 εκατ. ευρώ και την άνοδο των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 456 εκατ. ευρώ και 248 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 4,3% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5%.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου

οφείλεται στη άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 9,5% την ίδια περίοδο.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 574 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,7 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 456 εκατ. ευρώ από ό,τι το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2012.

Οι συνολικές ανάγκες για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό υποχώρησαν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 στα 2,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καταγράφοντας μείωση κατά 58,9%.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,1 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 224 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012). Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 11,1 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 71,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 4,8 δισεκ. ευρώ αλλά και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα του εξωτερικού κατά 279 εκατ. ευρώ. Επίσης εκροή σημειώθηκε και λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 6,9 δισεκ. ευρώ. Αντίθετα, εισροή κεφαλαίων καταγράφηκε λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού κατά 345 εκατ. ευρώ αλλά και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικές μετοχές κατά 578 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα