ΜΕΤΑΞΥ «ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ» ΚΑΙ «ΠΑΣΟΚΩΝ» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Ενισχυμένος βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Ωστόσο, τα εσωκομματικά «μπλοκ» αποκάλυψαν και επισήμως τις διαφωνίες τους και η εσωκομματική συνέχεια προβλέπεται… ενδιαφέρουσα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα

και της πλειοψηφίας, για τον «οδικό χάρτη» προς το ενιαίο κόμμα, υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. Πλέον, το προσχέδιο της διακήρυξης θα συζητηθεί αύριο στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και, αφού πάρει το «πράσινο φως» των συνιστωσών, θα περάσει στις τοπικές επιτροπές και οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθεί στη βάση. Η διαδικασία συζήτησης θα τελειώσει με την ανάδειξη των εκπροσώπων από τις οργανώσεις όλης της Ελλάδας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου και θα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία μετατροπής του συμμαχικού σχήματος σε ενιαίο κόμμα.

Η συζήτηση

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, πάντως, η συζήτηση επί του προσχεδίου της διακήρυξης ήταν έντονη. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προαναφέρθηκε, βγήκε ενισχυμένος, αφού δεν υπήρξαν διαρροές από την προεδρική πλειοψηφία (Αριστερή Ενότητα, Πλατφόρμα 2010, Κοκκινοπράσινο Δίκτυο) και η διακήρυξη πέρασε, ως «βάση συζήτησης». Άλλωστε, το τελικό κείμενο θα διαμορφωθεί από την πανελλαδική σύσκεψη, ούτως ώστε να έχει σχεδόν «συνεδριακή» επικύρωση. Ωστόσο, στη συζήτηση επί του κειμένου, διεφάνησαν και επισήμως τα εσωκομματικά μέτωπα, οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις επί της πολιτικής γραμμής που χαράσσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ρεύμα: «Να συγκρουστούμε με την Ευρώπη»

Τα δύο βασικότερα «μπλοκ» που διαμορφώνονται «απέναντι» από τον πρόεδρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφενός το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφετέρου οι «ΠΑΣΟΚογενείς», προεξάρχοντος του Αλέξη Μητρόπουλου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω «μπλοκ» αντιμάχονται το ένα το άλλο, καθώς τα στελέχη του Ρεύματος αποκαλούν ειρωνικά «ΠΑΣΟΚους» όσα στελέχη προέρχονται από το Κίνημα, ενώ οι «ΠΑΣΟΚογενείς» κατηγορούν ευθέως τους «Ρευματικούς» για… φλερτ με τη δραχμή.
Η τάση της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έκρυψε τις ενστάσεις της. Το «κείμενο συμβολής» που κατέθεσε το Αριστερό Ρεύμα δεν κρύβει τη διαφορετική άποψη των μελών του σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ ζήτησε «να δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του, επιβεβλημένη για λόγους επιβίωσης». Παράλληλα, το Ρεύμα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους (στο πρότυπο του Ισημερινού), ενώ όπως αναμενόταν, ζήτησε με έντονο τρόπο να υπάρξει άνοιγμα συνεργασίας προς «τα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, πιέζει προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ «να αποφύγει, στο όνομα της προσέγγισης της κυβερνητικής εξουσίας, οποιασδήποτε μορφής αναδίπλωση», όπως τονίζεται στο κείμενο.

Σε ό,τι αφορά την σχέση της Ελλάδας με την Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα