Μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ – καραμανλικών κατά ΕΛΣΤΑΤ

Η διαταγή του αντιεισαγγελέα Κολιοκώστα για εμπλοκή της Εισαγγελίας Εφετών στη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά που οδήγησαν στο μνημόνιο έρχεται να αναζωπυρώσει ένα ακόμη μέτωπο για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και να συγκροτήσει περίεργες συμμαχίες.

Μέχρι πρότινος, οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά για τους χειρισμούς του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σχετικά με τον υπολογισμό του ελλείμματος

υιοθετούνταν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και αρκετούς «καραμανλικούς» βουλευτές που έβλεπαν στην κριτική εναντίον Γεωργίου τη μέθοδο απαλλαγής των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή από τις ευθύνες για τη διόγκωση του ελλείμματος.

Η αλήθεια είναι ότι η κριτική εναντίον Γεωργίου αποτέλεσε και βασικό στοιχείο του αντιπολιτευτικού λόγου της ΝΔ, όλα αυτά ωστόσο άλλαξαν όταν ο Αντ. Σαμαράς συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και, εν συνεχεία, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Με την τρόικα, την Ε.Ε. αλλά και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να διαβεβαιώνουν για την ορθότητα των δεδομένων που έδωσε η Ελλάδα και να ζητούν την παραμονή Γεωργίου στη θέση του, τα περιθώρια ελιγμών για την ελληνική πλευρά ήταν περιορισμένα. Έτσι, η κριτική ατόνησε, τουλάχιστον επισήμως, και μόνον κάποια στελέχη επέμεναν σε αυτή.

Η χθεσινή αναζωπύρωση του θέματος, μετά την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την εντολή Κολιοκώστα, έρχεται να επιδεινώσει τη θέση της κυβέρνησης καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις αμφισβήτησης των θεμελίων της πολιτικής που ακολουθείται, δηλαδή του εύρους των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ελλάδα και, τελικά, οδήγησαν στο Μνημόνιο. Παράλληλα, δημιουργεί ένα ακόμη πεδίο επιθέσεων εις βάρος του Γιάννη Στουρνάρα, μετά την αποπομπή Σταυρίδη, καθώς ο νυν υπουργός Οικονομικών έχει υπερασπισθεί δημοσίως τον κ. Γεωργίου και, μάλιστα, έχει σημειώσει, μέσα στη Βουλή, ότι «μεταξύ Παυλόπουλου και Γεωργίου, ο Γεωργίου έχει δίκιο».

Η χθεσινή εξέλιξη, υπό την έννοια αυτή, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ΑΝΕΛ αλλά και των καραμανλικών που αναμένεται να επανέλθουν στο ζήτημα, ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η συμπαράταξη στο μέτωπο αυτό και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου παρέμενε, επί μακρόν, προσεκτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποφεύγοντας να λάβει θέση. Ωστόσο με ανακοίνωσή της χθες κάνει λόγο για μείζονα ερωτήματα ως προς τα στατιστικά που οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο. Πέραν της ανάγκης για αντιπολίτευση, με κάθε μέσο, δεν είναι λίγοι όσοι ανέγνωσαν στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου ένα ακόμη σημείο προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Μπορεί, στη συγκεκριμένη φάση, να μην υπάρχει «καπνός», πολλώ δε μάλλον «φωτιά», ωστόσο η δυνατότητα προσέγγισης των δύο πλευρών είναι δεδομένη και πολιτικά ενδιαφέρουσα. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι πολλοί βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πώς «εμείς με τους καραμανλικούς τα βρίσκουμε…».

Keywords
Τυχαία Θέματα