ΜΕΤΩΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΟΥΒΕΛΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ

Τον «πυρετό συσκέψεων» γύρω από τα επικείμενα μέτρα στα κόμματά τους διαδέχεται η συνάντηση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη σήμερα το πρωί στη Βουλή, στέλνοντας το μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι στη συνάντηση των τριών αρχηγών το απόγευμα θα βρει απέναντί του… μέτωπο. 

Με κοινό «μέτωπο» πάνε απόψε στην σύσκεψη των τριών αρχηγών

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που συμφωνούν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» χωρίς επιμήκυνση, πιέζοντας ταυτόχρονα για πιο «φιλοκοινωνικά» μέτρα, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των πολιτών από Σεπτέμβρη, αλλά και των στελεχών των κομμάτων τους άμεσα. Οι δύο άνδρες τηλεφωνήθηκαν χθες το απόγευμα και συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα στις δέκα το πρωί στη Βουλή, μισή ώρα πριν αρχίσει η σύσκεψη στελεχών των κομμάτων τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μία ακόμα προσπάθεια «εξειδίκευσης» των μέτρων που θα κληθούν να αποφασίσουν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις αρχηγοί.

Προηγήθηκε πλήθος συσκέψεων στα δύο κομματικά επιτελεία. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, οι τέσσερις συμμετέχοντες στις συσκέψεις Πάρις Κουκουλόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας, εξακολουθούν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τυχόν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Παρατηρώντας δε, ότι το σύνολο των 12 δισ. ευρώ (με μία μικρή εξαίρεση περίπου 500 εκατ. ευρώ) προβλέπεται να εξοικονομηθούν από την μείωση δαπανών, ένεκα που δεν μπορεί κανείς να ποντάρει στα έσοδα σε καιρό ύφεσης, επιμένουν στην ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε τουλάχιστον οι δαπάνες να κοπούν κατά 5-7 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 και να ακολουθήσει δεύτερο κύμα περικοπών τη διετία 2015-2016, που όμως θα επικουρείται από έσοδα, καθώς εκτιμούν ότι εν τω μεταξύ θα έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια ανάπτυξης στην χώρα. Επιμένουν ακόμα στην ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών σε Παιδεία, Υγεία, Διοικητική Μεταρρύθμιση κ.ο.κ., αλλά και στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώντας ότι κάποιες εξ αυτών θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, για μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο εφάπαξ και μειώσεις στις συντάξεις μόνο για το ποσό άνω των 1.400 ευρώ μιλά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του πακέτου μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται ότι αν η Ελλάδα το εφαρμόσει πλήρως, θα έχει το μικρότερο ποσοστό δαπανών επί του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη. Ο κ.Βενιζέλος όμως, φοβάται πολιτικό ζήτημα -στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται κατά πόσον θα αντέξει η ΔΗΜΑΡ ακόμα και αν όλη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ψηφίσει τα σκληρά μέτρα- αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Ακριβώς την ίδια κοινωνική αναταραχή, αλλά και τις αντιδράσεις των βουλευτών και στελεχών του που έχουν αρχίσει να οξύνονται, φοβάται ο Φώτης Κουβέλης. Τα “σπουδαία”, πάντως αναμένονται σήμερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα