Μια νοσταλγική έκθεση για το «Μαγικό Λιμάνι» του Πειραιά

Η Ράνια Καπελιάρη, γέννημα του Πειραιά, εικαστικός και συγγραφέας με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και Παιδαγωγικά της Τέχνης στο Παν/μιο PARIS 8 καθώς και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, επιχειρεί την πρώτη από τις αναφορές της σε λιμάνια της Μεσογείου και στις πολιτιστικές τους συνάφειες.

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής μεγάλης διάστασης, σχέδια, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, βίντεο, κεραμικά

και ψηφιδωτά με υλικά που βρέθηκαν στις παραλίες και στα καρνάγια.

«Λιµάνι, γενέθλιος τόπος αλλά ταυτόχρονα σηµειολογικά φορτισµένη γη, µε δύναµη ιστορική, ο χώρος, όχι µια έκταση ακατοίκητη αλλά γεµάτη ίχνη από βιώµατα, δράσεις, δηµιουργίες και καταστροφές. Η µελέτη και η ταυτότητά του µας οδηγούν σε εικόνες νοσταλγικές, η περιδιάβαση στις γειτονιές του παράγει έργα που διαβάζονται σαν θύλακες χρόνου, όπου η µνήµη βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση.. Και ταυτόχρονα υπάρχει η θάλασσα…, η θάλασσα που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις» αναφέρει η Ράνια Καπελιάρη,

«Οι καλλιτέχνες που εµπνεύσθηκαν από τον Πειραιά γοητευµένοι από το µπλε, τα κατάρτια, το φως περιέγραψαν την θάλασσα. Κι εγώ περιέγραψα το λιµάνι, σηµείο ακίνητο στην περιπλάνηση της ζωής, ξεκίνηµα και πέρας του ταξιδιού, τόπος µαγικός που γράφει «ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ» τονίζει η ίδια.

Τα έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί εμπνευσμένα από το μεγάλο λιμάνι, περιγράφουν τις γειτονιές με ένα νοσταλγικό ύφος, περιέχοντας αναφορές στις ιστορικές και πολιτιστικές στιγμές που πέρασε η πόλη. Ταυτόχρονα αντιπαραβάλλουν τις αλλοτινές με την τωρινή εποχή με τρόπο που σε κάνει να ανακαλύπτεις τα πολλά όμορφα πρόσωπα μιας κατά τα άλλα τετριμμένης καθημερινότητας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Μάη. Τα εγκαίνια της θα κάνει στις 22 -5 ο Δήμαρχος Πειραιά Β Μιχαλολιάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα