Μιχελάκης: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη πίεση

Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Όμως, μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας, γι’ αυτό και δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, σήμερα το πρωί στη Νυρεμβέργη.

Υπενθυμίζοντας

πως οι Έλληνες υποβάλλονται σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης, πως μέσα σε λίγα χρόνια έχασαν πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και πάνω από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους, ενώ η ανεργία έφτασε στο 27%, ξεπερνώντας στους νέους το 60%, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και έχει το δικαίωμα να ζητά πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε με έμφαση πως ζητείται, προπάντων, στήριξη, ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, καθώς δεν αντέχεται άλλη έκρηξη της ανεργίας και καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει ανεργία που γενικά πλησιάζει το 30% και στους νέους πάει πάνω από το 60%.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νομοσχέδιο ενάντια στον ρατσισμό και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις, που σήμερα συζητείται στη Βουλή, έχοντας ήδη πετύχει ευρύτατη διακομματική συναίνεση για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων όταν η ηγεσία ή ένα σημαντικό μέρος των βουλευτών τους εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Αναφερόμενος στην παρούσα Τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση, τόνισε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Συνέλευση εστιάζει φέτος σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού. Αλλά και σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, όπως η μετανάστευση και η κοινωνική ένταξη, η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας για την προώθηση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, του τουρισμού και τη Δυαδική Επαγγελματική Κατάρτιση.

Έχουν ήδη γίνει πολύ μεγάλα βήματα, τόνισε ο υπουργός, μπορούν όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα και αυτός είναι τώρα ο στόχος και η επιλογή να προχωρήσει και να ενισχυθεί η Ελληνογερμανική συνεργασία στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές.

Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να «ξεκαθαρίσει» πως με μια σειρά από μέτρα εξυγίανσης και εξορθολογισμού, οι δήμοι δεν αποτελούν «βαρίδι» για την οικονομία της χώρας, δεν δημιουργούν ελλείμματα. Και αυτό έγινε πραγματικότητα με ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ίδια στιγμή που γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να κρατηθούν όρθια τα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή οι υπηρεσίες κοινωνικής αρωγής και πρόνοιας σε εκείνους τους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης προς ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι πεποίθησή της ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας, και εδώ ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο αναμένει τη στήριξη που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να προσφερθεί με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι περισσότερο πρακτικός και συνδέεται με τις προσπάθειες που γίνονται για να εκσυγχρονιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα