Μόνο με ρύθμιση η εξόφληση φόρων

Του Βαγγέλη Δουράκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο στο τέλος Ιανουαρίου 2013 διαμορφώνονταν στα 55,485 δισ. ευρώ! Οι εισπράξεις περιορίστηκαν μόλις στα 279 εκατ. ευρώ! Η αγορά μοιάζει να είναι σε αποσύνθεση καθώς ένας στους τέσσερις υπόχρεους δεν υποβάλλει καν δήλωση ΦΠΑ.

Τα νοικοκυριά στην κυριολεξία έχουν …γονατίσει καθώς αδυνατούν να πληρώσουν του φόρους τους και εξοφλούν τις όποιες όφειλες τους στην συντριπτική τους πλειοψηφία μέσω ρυθμίσεων.

Μέσα

στην χρονιά που πέρασε δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 10,896 δισ. ευρώ, εξαιτίας της υπερχρέωσης εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το συνολικό ποσό των 55,485 δις ευρώ στο οποίο ανέρχονται πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα 9,012 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ενώ άλλα 3,672 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, Δημοτικών Επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 109.579 υπόχρεους σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ τον Ιανουάριο, οι 26.244 προτίμησαν να…. απέχουν της διαδικασίας. Μετά από αρκετά «ραβασάκια», email και τηλέφωνα από τους εφοριακούς πείστηκαν τελικά να υποβάλλουν δήλωση οι… 2.220, εξ’ αυτών!

Τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τους ελέγχους στο μέτωπο του ΦΠΑ, βεβαιώθηκαν πρόστιμα 40 εκατ. ευρώ αλλά στο ταμείο μπήκαν μόλις 8 εκατ. ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα