ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μορατόριουμ στο θέμα της μετενέργειας μέχρι το τέλος Ιουνίου προωθεί ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για το θέμα, προκειμένου το θέμα να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Εν

τω μεταξύ, το θέμα σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, κατά τη διάρκεια ημερίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με αντικείμενο το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε περίοδο κρίσης.

«Η αναφορά του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας κ. Ρουπακιώτη για “moratorium” δεν γνωρίζουμε εάν είναι έκκληση ή πρόταση, ούτε έχει διευκρινιστεί το ακριβές περιεχόμενο και η αιτιολογία της. Η ΕΣΕΕ ως Κοινωνικός Εταίρος ανταποκρίνεται πάντα σε κάθε διαβούλευση και πρόσκληση του αρμόδιου Υπουργείου και εξαντλεί όλα τα περιθώρια του κοινωνικού διαλόγου», τόνισε.

Μειώσεις μισθών 22-37%

Τη μαύρη εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας περιέγραψε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο σύγχυσης, η μετενέργεια και οι καταγγελίες πολλών συμβάσεων έχουν δυστυχώς σηματοδοτήσει την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και έχουν ανοίξει τον δρόμο διάπλατα στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα από 22% έως 37%», σημείωσε.

Ο Β. Κορκίδης υπογράμμισε ότι οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% την τελευταία διετία. Το 2010 οι απώλειες ήταν μεσοσταθμικά 14,3% σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ το 2012 υπολογίζεται ότι θα μειωθούν συνολικά τουλάχιστον κατά 25% και σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν αρκεί.

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ ζητάει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα