ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ

Σκληρή στάση καταλογίζουν στην Άγκελα Μέρκελ τα ιταλικά μέσα, ενώ «προστατεύουν» τον Μάριο Μόντι, που επέμεινε στην έκδοση ευρωομολόγου.

Μαζί με αυτό, τόσο ο Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο Μαριάνο Ραχόι επέμειναν στο να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης για την αγορά ομολόγων των χωρών που πλήττονται από την κερδοσκοπία, λύση που ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είχε υποδείξει για τη συγκράτηση των spreads.

Η δημόσια ραδιοφωνία της Rai μετέδωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως «δεν θα ήταν σε θέση να εξηγήσει στους συμπατριώτες της, για ποιον λόγο πρέπει να στηρίξουν εκ νέου τις προβληματικές χώρες». Ο τηλεοπτικός όμιλος «Μέντιατσετ», ιδιοκτησίας Σύλβιο Μπερλουσκόνι, μετέδωσε ότι «παρά τις προσπάθειες του Μόντι, οι θέσεις του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά. Ως εκ τούτου, η υιοθέτησή τους δεν τοποθετείται στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, θετικό σημείο της χθεσινής συνάντησης είναι το «πράσινο φως» που δόθηκε από Μέρκελ, Ραχόι, Ολάντ και Μόντι, στο να μην συνυπολογίζονται στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, οι δημόσιες επενδύσεις για τον τομέα της έρευνας.

Όσο για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστό ως «Tobin Tax», οι Ιταλοί αναλυτές θεωρούν θετική την πρόθεση για υιοθέτησή του, αλλά εκφράζουν και την ανησυχία ότι «μέρος των κεφαλαίων μπορεί να μεταφερθεί οριστικά στο Λονδίνο, από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση δεν εννοεί να συμπορευθεί στο ζήτημα αυτό με τις χώρες του Ευρώ».

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα