Να επενδύσουν στην Κύπρο καλεί τις εταιρείες ο Μπαρόζο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στο νησί. Παραδέχθηκε ότι η Κύπρος ήταν πολύ κοντά στην χρεοκοπία και υποστήριξε ότι στόχος του προγράμματος που θα εφαρμοστεί είναι η σταθερότητα και η βιωσιμότητα της. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο η Κύπρος πρέπει να επανεκκινήσει της οικονομία της, η οποία εννοείται ότι δεν θα είναι όπως παλιά, όπου όλα ήταν επικεντρωμένα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, εταιρείες άλλων κρατών μελών να επενδύσουν στις ευκαιρίες που δημιουργούνται τώρα στην Κύπρο. «Δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο θα στηριχθεί η κυπριακή οικονομία. Η πρόκληση, επεσήμανε, είναι μικρή λόγω του μεγέθους της οικονομίας.

Δημιουργία task force για την Κύπρο

Ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην οικονομική σταθερότητα, αλλά και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. «Χθες το βράδυ συμφωνήσαμε σε ένα πακέτο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ της Κύπρου και θα πρέπει να δούμε πως θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε. «Γι αυτό το λόγο αποφάσισα τη δημιουργία μίας ομάδας δράσης για την Κύπρο για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις κυπριακές αρχές», ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι επιθυμούμε να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις του οικονομικού σοκ με την κινητοποίηση πόρων από τα ταμεία της Ε.Ε., αλλά και με τη στήριξη των προσπαθειών των κυπριακών αρχών για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. «Θα προσφέρουμε περαιτέρω τεχνογνωσία προκειμένου να διευκολύνουμε τη δημιουργία νέων πηγών οικονομικής δραστηριότητας».

Ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού. Η ομάδα δράσης θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες με μια ομάδα στήριξης στη Λευκωσία, θα εργάζεται στενά με τις κυπριακές αρχές προκειμένου να στηρίξει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ, αποσαφήνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως τόνισε ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Η ομάδα δράσης θα προχωρεί σε τριμηνιαίες διμηνιαίες εκθέσεις προόδου τις οποίες θα υποβάλει στις κυπριακές αρχές και την Κομισιον. Ο γενικός συντονισμός της ομάδας δράσης η οποία θα συνεργάζεται εντατικά και με την ομάδα δράσης στην Ελλάδα θα διασφαλίζεται από τον Όλι Ρεν, είπε.

«Όπως δείξαμε και κατά το παρελθόν η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από κοινού και δεν αφήνουμε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση μόνα τους. Με υπευθυνότητα, από την πλευρά της Κύπρου, θα διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη από την ευρωζώνη».

Όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι «καλοσωρίζουμε το γεγονός ότι η Κύπρος αποδέχτηκε να προχωρήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της εθνικής της νομοθεσίας σε κυπριακούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», τόνισε ότι «το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και ο τεράστιος χρηματοοικονομικός τομέας σε σχέση με το εθνικό ΑΕΠ δεν ήταν πλέον βιώσιμα, κυρίως μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα», ενώ επέμεινε στην ανάγκη για περιορισμό του τραπεζικού τομέα. Αναφερόμενος στην κρισιμότητα των χθεσινών αποφάσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι χωρίς αυτές η Κύπρος θα αντιμετώπιζε ήδη αυτή την εβδομάδα άτακτη χρεωκοπία. «Η προσαρμογή της οικονομίας θα πάρει χρόνο και η Κύπρος πρέπει να βρει νέες πηγές ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κοινωνικής συναίνεσης στην Κύπρο, την εφαρμογή του από την ίδια την Κύπρο αλλά και την αλληλεγγύη των κρατών μελών, κατέληξε ο Ζ. Μπαρόζο ο οποίος χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο που επέδειξε στις χθεσινές συζητήσεις ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα