ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΟΡΣΙ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

«Το πρώτο θέμα που ο κόσμος πρέπει να προσπαθήσει να επιλύσει με βάση τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια είναι το παλαιστινιακό ζήτημα» δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Επρόκειτο για την πρώτη ομιλία του Αιγύπτιου προέδρου στον ΟΗΕ.

Ο Μόρσι έκρινε επίσης ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

για τη διεθνή κοινότητα, πριν ακόμη και από την συριακή κρίση.

«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μπορούν να γευτούν τους καρπούς της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας…Απευθύνω έκκληση σε όλους σας, όπως υποστηρίξατε τις επαναστάσεις των αραβικών λαών, να προσφέρετε την υποστήριξή σας στους Παλαιστίνιους και στις προσπάθειές τους να ξανακερδίσουν τα πλήρη και νόμιμα δικαιώματα ενός λαού που αγωνίζεται να κερδίσει την ελευθερία του και να εγκαθιδρύσει το ανεξάρτητο κράτος του» τόνισε ο Μόρσι στο ακροατήριο του που τον καταχειροκρότησε.

Ο Μόρσι χαρακτήρισε επίσης «λυπηρό» που συνεχίζονται οι ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε τον τερματισμό τους.

Επέκρινε δε το Ισραήλ για τις έμμεσες απειλές του κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και χωρίς να αναφερθεί σαφώς στο οπλοστάσιο του Ισραήλ, το οποίο δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο Μόρσι σημείωσε ότι η Μέση Ανατολή «δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί» την άρνηση μιας χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, να επικυρώσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, «κυρίως αν αυτή συνοδεύεται από ανεύθυνες πολιτικές ή αυθαίρετες απειλές».

«Η σιωπηρή συμφωνία της διεθνούς κοινότητας στην αρχή των προληπτικών πληγμάτων ή οι απόπειρες για τη νομιμοποίησή τους συνιστούν σοβαρό θέμα που πρέπει να τεθεί αυστηρά υπό αμφισβήτηση αν θέλει κανείς να αποφύγει να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας» είπε.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να απευθυνθούν αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα