Νανομεταφορέας φαρμάκων φιλοδοξεί να νικήσει τον καρκίνο

Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ανεβάσει το επίπεδο αποτελεσματικότητας του φαρμάκου κατά χίλιες φορές, αποκλείοντας σχεδόν όλες τις παρενέργειες. Στην ογκολογία η ανακάλυψη αυτή μπορεί να σημαίνει πραγματική επανάσταση.

Ο νανομεταφορέας είναι μεγάλα πρωτεϊνικά μόρια, τα οποία αποτελούνται από μερικά μέρη-δομικά στοιχεία. Το μόριο εισέρχεται στο κύτταρο και μεταφέρει το φάρμακο σε συγκεκριμένο

μέρος του. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην ογκολογία, όπου είναι απαραίτητη η επίδραση στα άρρωστα κύτταρα, χωρίς να θιχθούν τα υγιή. Εξάλλου, τα δομικά στοιχεία μπορεί να αντικατασταθούν ανάλογα με τον προορισμό τους, γεγονός που έχει πολύ μεγάλη σημασία και προοπτική, – θεωρεί ο κάτοχος του Βραβείου Γαληνού, διδάκτορας βιολογικών επιστημών Αλεξάντρ Σόμπολεφ. «Εμείς ονομάζουμε τέτοια μόρια πλατφόρμα, η οποία μπορεί να μεταφέρει διάφορα φάρμακα σε διάφορα είδη κυττάρων. Γενικά, πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την επίλυση των προβλημάτων της ογκολογίας, όσο και πολύ ευρύτερα».

Παρόμοιες έρευνες διεξάγονται επί 20 και πάνω χρόνια σε διάφορες χώρες, αλλά οι βασικές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό έχουν επιτευχθεί μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, μαζί και από τους επιστήμονες της Ρωσίας. Δεν κρύβει τη χαρά του και ο δόκιμος διδάκτορας βιολογικών επιστημών Αντρέι Ροζενκράντς, ο οποίος επίσης τιμήθηκε με το βραβείου Γαληνού: « Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε και που αρχίσαμε να επιτυγχάνουμε, απόκτησε τέτοια μεγάλη αναγνώριση. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι ότι το κάναμε αυτό εδώ, στη χώρα μας, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνατότητες και πρώτα απʼ όλα στην Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Μόσχας».

Ο Αλεξάντρ Σόμπολεφ είπε ότι αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε πλατιά χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας, τότε η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη για τους περισσότερους ασθενείς. Σε συνθήκες αντάξιας χρηματοδότησης, για τη μετάβαση σε κλινικές δοκιμές θα απαιτηθούν, όπως είπε, μόνο 2-3 χρόνια: «Τώρα χαροποιούμαστε και ταυτόχρονα προσπαθούμε να κάνουμε το παν ώστε όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

Τώρα συνεχίζονται οι προκλητικές έρευνες του «νανομεταφορέα», αλλά οι εργασίες σ΄αυτό τον τομέα απέχουν ακόμα πολύ μακριά από την ολοκλήρωσή τους. Χρειάζεται να λυθούν ακόμα πολλές και διάφορες σπαζοκεφαλιές και για τη λύση τους θα απαιτηθούν αρκετές δεκαετίες. Πάντως, για την κατασκευή αποτελεσματικού παρασκευάσματος κατά του καρκίνου θα απαιτηθούν, όπως είπε ο Αντρέι Ροζενκράντς, πολλά χρόνια εντατικής καθημερινής δουλειάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα