ΝΑΤΟ προς ΠΓΔΜ: Πρώτα λύση στο όνομα και μετά ένταξη

19:02 5/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο βοηθός του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Ντίρκ Μπρένγκελμαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι στα Σκόπια, επαναβεβαίωσε πως παραμένει σε ισχύ η απόφαση του Βουκουρεστίου (σ.σ. το βέτο, που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση.)

Επίσης

ο αξιωματούχος του βορειοατλαντικού συμφώνου έθεσε μία σειρά ζητημάτων, που αφορούν στη γειτονική χώρα, όπως η λειτουργία κράτους δικαίου, η απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα θέματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και η πλήρης εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας για τη διευθέτηση των διεθνοτικών σχέσεων στο κράτος.

Από την πλευρά του ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε πως η χώρα του «πληρώνει υπερβολικά μεγάλο τίμημα εξαιτίας ορισμένου βαθμού έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, σε συνθήκες στις οποίες η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ παρεμποδίζεται στη νατοϊκή ενταξιακή πορεία της και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε».

Είπε, επίσης ότι, δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του ευελπιστεί σε «θετική αντίδραση».

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή του ο κ. Γκρούεφσκι προτείνει στον κ. Σαμαρά τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετέχουν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα