Νέα εμπλοκή με την τρόικα

08:17 3/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις της τρόικας ως μη ορθολογικές, ενώ η γενικότερη στάση των επικεφαλής των πιστωτών ήταν τουλάχιστον δραματική στη χθεσινή 8ωρη σύσκεψη.

Τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις είναι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014, το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τον ΕΟΠΠΥ καθώς καθώς και η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.

Για

το θέμα του ειδικού φόρων των ακινήτων η τρόικα ζητάει να δημιουργηθεί ένα απλοποιημένο σύστημα και όχι αυτό το πολύπλοκο που παρουσιάστηκε. Ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι θα εισπραχθούν τα 3,17 δισ. ευρώ, ενώ φαίνεται να ζήτησε το νέο σύστημα να μοιάζει με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα και εισπράττετε ο φόρος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το δεύτερο θέμα αφορά στη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που προέρχεται κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, για τη διετία 2013 – 2104, η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να έχει καταθέσει ισοδύναμα μέτρα τόσο για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο τα ισοδύναμα μέτρα δεν έχουν υπολογιστεί και από τους τροϊκανούς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θα αποδώσουν 1,2 δισ. ευρώ.

Το τρίτο μεγάλο αγκάθι σχετίζεται με την εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, ζητούν από την κυβέρνηση να έχει έτοιμη υπουργική απόφαση με την οποία θα τίθεται σε ισχύ το 2014 η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στελέχη της κυβέρνησης χαρακτήρισαν το μέτρο τριτοκοσμικό και παρουσίασαν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εφαρμοστεί.

Οι συσκέψεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας θα πραγματοποιηθούν και σήμερα. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρείται η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μεταξύ του πρωθυπουργού και της τρόικας.

Μάλιστα, αρμόδιος παράγοντας ανέφερε χθες πως η ελληνική πλευρά έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για το 70-80% των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων και θα ήταν παράλογο να μην ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της τρόικας εντός των χρονικών ορίων που υπάρχουν.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι ακόμα κι αν κλείσει η διαπραγμάτευση ομαλά, το πιο πιθανό είναι η δόση των 8,1 δισ. ευρώ (6,3 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,8 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να διατεθεί σε δύο δόσεις (μία εντός του Ιουλίου και μία από τον
Σεπτέμβριο). Αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση θα συνδεθεί με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη
εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα