ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τον δρόμο προς νέες μειώσεις μισθών δείχνει η Κομισιόν, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στη χώρα. Η Επιτροπή κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους αναφορικά με την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι η επιτυχής εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, που αντιμετωπίζει πλέον υψηλούς κινδύνους, εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα.

Τονίζεται δε ότι η συνολική διεθνής οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί μόνον εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

Νέο ψαλίδι στους μισθούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας, να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα, που έχουν συμφωνηθεί. Χαρακτηρίζει δε αναγκαίες τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα, μέσα από τον εσωτερικό αποπληθωρισμό, δηλαδή μέσα από τη μείωση των τιμών και του κόστους παραγωγής, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, υπογραμμίζει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος.

Η επιστροφή της τρόικας και οι δόσεις

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ωστόσο η τελική απόφαση για την ημερομηνία θα επανεξεταστεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά στην καταβολή της πρώτης δόσης που συμφωνήθηκε να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, υπογραμμίζεται ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταβολή της εναπομείνασας δόσης. Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί σε συντονισμό με την τρόικα.

Περικοπές δαπανών και νέα μέτρα

Σημαντικές περικοπές δαπανών προκειμένου να κλείσει η δημοσιονομική «τρύπα»,  ύψους 5,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο 2013- 2014, ζητεί η Κομισιόν.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι διαπιστώνεται ανεπαρκής πρόοδος στη μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής άποψης, καθώς και στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Τονίζει δε ότι η συνολική διεθνής οικονομική στήριξη μπορεί να συνεχιστεί μόνον εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών σχετικά με την αυστηρή τήρηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί, θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα καθοριστούν τα μέτρα για το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας της περιόδου 2013- 2

Keywords
Τυχαία Θέματα