Νέα παράταση για τους ισολογισμούς των τραπεζών

Παράταση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα λάβουν οι τράπεζες για την δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση η οποία θα παρατείνει την προθεσμία δημοσίευσης των ισολογισμών των τραπεζών τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Κανονικά οι τράπεζες

θα έπρεπε να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς δίχως την εκταμίευση της δόσης ώστε να «κλείσει» το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται ότι αν οι τράπεζες δημοσίευαν τις λογιστικές καταστάσεις χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης θα εμφανίζονταν υποκεφαλαιοποιημένες, δηλαδή με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω του 8%, που θα τις έθετε αυτομάτως εκτός ευρωσυστήματος, δηλαδή θα έχαναν της υποστήριξη της ΕΚΤ.

Η δημοσίευση της λογιστικών καταστάσεων θα συνοδεύεται από καθαρό πιστοποιητικό των ορκωτών λογιστών (που αποτελεί προϋπόθεση για να θεωρείται βιώσιμη μια τράπεζα). Για να λάβουν το καθαρό πιστοποιητικό οι τράπεζες θα πρέπει πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποστείλει επιστολή στις διοικήσεις με την οποία θα δεσμεύεται να καλύψει κάθε κεφαλαιακή ανάγκη ώστε οι τράπεζες να πιάσουν τα εποπτικά όρια που απαιτούνται ώστε μια τράπεζα να θεωρείται ως βιώσιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα