Σε εξέλιξη νέα συνάντηση τρόικας-Στουρνάρα

15:49 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Έπειτα από δύο απανωτές αναβολές των συναντήσεων του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, στην τρίτη και «φαρμακερή» που αναμένεται να γίνει σήμερα, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να κλείσει μια συμφωνία την οποία θα αξιολογήσει το άτυπο Eurogroup προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές ειδικά για τους φόρους ακινήτων εγείρουν ζητήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τους αρκούν οι δεσμεύσεις

για τα έσοδα του 2013, που θεωρείται «μεταβατική χρονιά», αλλά αξιώνουν να τους παρουσιάσει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση και το σχέδιο για τη μορφή που θα έχει ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014!

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια νέες καθυστερήσεις και εμπόδια στην άμεση εκταμίευση των δόσεων. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως φέτος ο στόχος έσοδα των 3,2 δισ. υπερκαλύπτεται κατά σχεδόν μισό δισ.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε λίγο πριν τη σύσκεψη ότι βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει κάτω από 1,5%, που ήταν ο στόχος για το 2012. Αυτά τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στην τρόικα

Οι απολύσεις

Στο άλλο αγκάθι της απομάκρυνσης συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο – τριών μηνών, εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο ως το βασικό εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ και ως αιτία μίας σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Μάλιστα, χθες, η ΔΗΜΑΡ προειδοποίησε ότι από την τελική συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα θα κριθεί η ίδια η σταθερότητα της κυβέρνησης.

Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας θα πάρει μέρος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν από τη σύσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα