Νέες ελπίδες στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (chronic lymphocytic leukaemia - CLL), όπως διαβάζουμε στο onmed.gr.

Η επικεφαλής του νέου ερευνητικού έργου Fabienne Mackay, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου, αναφέρει πως πολλοί ασθενείς που πάσχουν από αυτόν τον τύπο λευχαιμίας χάνουν τη ζωή τους λόγω θανατηφόρων επιπλοκών που οφείλονται σε λοιμώξεις.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη λευχαιμία με χημειοθεραπεία, όμως

έτσι δεν είναι δυνατό να αποκαταστήσουμε το ανοσοποιητικό. Το αδύναμο ανοσοποιητικό ευθύνεται για την ευαισθησία απέναντι στις λοιμώξεις», δηλώνει η Mackay.

Η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν πως ζωτικά κύτταρα που βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και να αντιστέκεται στον καρκίνο δεν εντοπίζονται σε ασθενείς με επιθετικής μορφής ΧΛΛ.

Ωστόσο, σε ασθενείς με πιο ήπιας μορφής καρκίνο του αίματος υπάρχουν περισσότερα πλασματοκυτταροειδή δενδριτικά κύτταρα (pDCs), υποδεικνύοντας ότι τα κύτταρα παρέχουν προστασία στον οργανισμό.

Η καθηγήτρια διαπίστωσε επίσης ότι ο καρκινικός όγκος εκκρίνει μικροσκοπικά μόρια που καταστρέφουν τα ανοσοκύτταρα. Οι ερευνητές κατάφεραν να εμποδίσουν τη δράση του τοξικού μορίου σε πειραματόζωα, αποκαθιστώντας τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Το αποτέλεσμα ήταν να ενεργοποιηθεί εκ νέου η φυσική ανοσοαντίδραση και να καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να προσπαθήσουν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα σε ασθενείς με ΧΛΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα