ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ

Για «ξεχωριστό κράτος» κάνει λόγο ο ηγέτης του ψευδοκράτους του Ντεκτάς, Ντερβίς Έρογλου και προειδοποιεί ότι «όποιος παραβιάζει τα εδάφη του και στρατιωτική περιοχή, είναι φυσικό να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη».

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν το ζήτημα που προέκυψε με την απαγωγή τριών Κύπριων αστυνομικών στη νεκρή ζώνη γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να κάνει προσωπικό διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη.

Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για τον Έρογλου «αποτελεί ξεχωριστό κράτος και όποιος παραβιάζει τα εδάφη του και στρατιωτική περιοχή, είναι φυσικό να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη…Αυτό ισχύει ακόμα και αν πρόκειται για την αστυνομία του Νότου», όπως αποκάλεσε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην απαγωγή των τριών αστυνομικών.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα «είναι κράτος δικαίου και γι’ αυτό οι τρεις αστυνομικοί παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο».

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απαγωγή και πρόσθεσε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έπρεπε να είχε παρέμβει επί τόπου για να αποτρέψει την απαγωγή των αστυνομικών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Ειρηνευτική Δύναμη να ενεργήσει αποφασιστικά, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις απαχθέντες και ο εξοπλισμός τους να παραδοθεί στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσέθεσε ότι η κυπριακή αστυνομία έκανε το καθήκον της προκειμένου να συλλάβει Τουρκοκύπριο εγκληματία και να τον παραδώσει στη συνέχεια στην κατεχόμενη περιοχή.

Το πρωί οι τρεις αστυνομικοί οδηγήθηκαν σε παράνομο δικαστήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο διέταξε την εικοσιτετράωρη κράτησή τους.

Την ίδια ώρα, αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις ψαράδες, δύο Ελληνοκύπριοι και δύο Αιγύπτιοι, οι οποίοι απήχθησαν από τις κατοχικές δυνάμεις την περασμένη Πέμπτη σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Αμμοχώστου.

Οι τέσσερις ψαράδες κατέβαλαν ο καθένας από 250 τουρκικές λίρες, ως πρόστιμο που τους επέβαλε παράνομο δικαστήριο του κατοχικού καθεστώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα