Νέο ευνοϊκότερο σύστημα για τις οφειλές στο Δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο στον επόμενο έλεγχο της τρόικας που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο με στόχο να γίνουν περισσότερο ελκυστικές προς τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει αλλαγές στον «σκελετό» των ρυθμίσεων. Ωστόσο, από τις περιπτώσεις υπόχρεων που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις (ανέρχονται συνολικά σε περίπου 50.000), έχουν εντοπιστεί περιθώρια για βελτιώσεις.

Για παράδειγμα, ένας επιτηδευματίας έχει χρέος

παρελθόντων ετών ύψους 20.000 ευρώ και επιθυμεί να υπαχθεί στην ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας και να το αποπληρώσει σε 48 δόσεις. Κατά τον έλεγχο του φακέλου του, προκύπτει ότι για τις χρήσεις 2011 και 2012 υπάρχει ένα υπόλοιπο πληρωμής ΦΠΑ ύψους 4.000 ευρώ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, τα 4.000 ευρώ αν και αφορούν παλαιότερες χρήσεις, βεβαιώθηκαν εντός του 2013, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να μην εντάσσεται στην ρύθμιση των 48 δόσεων (νέας αρχής), αλλά μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει όλες τις ενδεχόμενες αλλαγές και θα τις παρουσιάσει στην τρόικα, ώστε να επιτύχει την τροποποίησή τους. Οι ρυθμίσεις χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν «στοιχεία προς αξιολόγηση» δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο του 2013 από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εισπραχθεί 1,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,9 δισ. ευρώ. Η απόκλιση αυτή οδηγεί το οικονομικό επιτελείο και στο να ζητήσει τις αλλαγές στις ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι ήδη, το ΙΚΑ, με εγκύκλιό του προχώρησε στη βελτίωση της ρύθμισης, καθώς πλέον, όσοι χρωστούν εισφορές του 2013, μπορούν να τις ρυθμίσουν με έως και 12 δόσεις και ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των προηγούμενων ετών, με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», σε δόσεις, έως τον Ιούλιο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα