ΝΕΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣE ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

«Αντικαταστήστε τις περικοπές δαπανών σε υπουργεία και ΟΤΑ με περαιτέρω ψαλίδι σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», διεμήνυσε η τρόικα στον  Γιάννη Στουρνάρα. Ο Έλληνας υπουργός τους είπε να… πάρουν τον χρόνο τους και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους για αύριο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο στόχαστρο των πιστωτών είναι τόσο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, όσο και τα δώρα

στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Επιμένουν στις απολύσεις στο Δημόσιο και απαιτούν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.

Οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί και είναι χαρακτηριστικό σχόλιο που φέρεται να έκανε στέλεχος της τρόικας, απευθυνόμενο σε μέλος του οικονομικού επιτελείου: «Βρήκαμε τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι τα είχαμε αφήσει. Μέτρα που είχαμε συζητήσει στην προηγούμενη φάση των συνομιλιών δεν έχουν ενσωματωθεί στις προτάσεις σας».

Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις για πολλά από τα μέτρα στα οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε άλλωστε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η τρόικα ζητά να περικοπούν ξανά από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα 2 δισ. ευρώ».

Άλλος παράγοντας του υπουργείου έλεγε πως οι εκπρόσωποι της τριμερούς «ζητούν διευκρινίσεις όχι μόνο για μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά για πολλά».

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι μεγάλο μέρος της σχεδιαζόμενης περιστολής δαπανών στην Υγεία (803 εκατ. ευρώ), τη Δημόσια Διοίκηση (483 εκατ. ευρώ), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (100 εκατ. ευρώ), τις ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ), την Παιδεία (132 εκατ. ευρώ) και την Αμυνα (304 εκατ. ευρώ), αμφισβητείται από τους δανειστές μας ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει:

-Οι κλιμακωτές μειώσεις στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι οποίες κατά τους δανειστές πρέπει να ξεκινούν όχι από τα 1.000 ευρώ αλλά από χαμηλότερα ποσά, θίγοντας ακόμα περισσότερους συνταξιούχους.

-Η εξαίρεση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας. Τα στελέχη της τρόικας απαιτούν να μη διασωθούν τα δώρα ούτε για τους συνταξιούχους της κατηγορίας αυτής. Σαν να μην έφθανε αυτό, ζητούν το «ψαλίδι» στην κατώτατη μηνιαία σύνταξη του ΟΓΑ να φθάσει τα 60 ευρώ, αντί για 30 ευρώ που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Δηλαδή, η σύνταξη να πέσει στα 300 ευρώ από 360 σήμερα.

-Οι δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι πρέπει να επιβληθούν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών. Παράλληλα, εμμένουν στις απολύσεις 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ επαφών με Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, επιδιώκοντας πολιτική συνεννόηση ώστε να βρεθεί λύση και να «κλειδώσει» το πακέτο των 13,8 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα