Νέος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο μετριοπαθής κληρικός Hassan Rowhani

Με καταμετρημένα τα δύο τρίτα (32.189.000) των ψήφων, ο μετριοπαθής κληρικός Hassan Rowhani ήταν επικεφαλής με 51,1 τοις εκατό (16,4 εκατ. ψήφοι) και ακολουθούσαν, ο δήμαρχος της Τεχεράνης Mohammad Bagher με 15,83 τοις εκατό, ο Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και επικεφαλής διαπραγματευτής των πυρηνικών του Ιράν Saeed Jalili με 11,46 τοις εκατό και ο Γραμματέας του Συμβουλίου Σκοπιμοτήτων Διάκρισης Mohsen Rezaee με 11,34 τοις εκατό.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ali Akbar Velayati και ο πρώην Υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγραφείων και Τηλεφώνων Mohammad Gharazi είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά.

Σύμφωνα με τις αρχές, στις προεδρικές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν αρκετά υψηλό. Πάνω από 50 εκατομμύρια (80 τοις εκατό) Ιρανοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο νέος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε υποσχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο διάλογο με τη Δύση και για απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο για τα πυρηνικά όσο και για την Συρία, τονίζοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση του δεν θα είναι κυβέρνηση του συμβιβασμού και της παράδοσης.

Η Ουάσινγκτον, σε ανακοίνωσή του «Λευκού Οίκου», δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη νίκη της μετριοπαθούς υποψηφίου είναι έτοιμες να συνεργαστούν άμεσα με την Τεχεράνη, για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ελπίζοντας ότι η ιρανική κυβέρνηση θα αντανακλά τη βούληση του ιρανικού λαού και θα κάνει υπεύθυνες επιλογές που θα καθησυχάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και θα επιτρέψει την ανάδυση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Εν τω μεταξύ, στο Τελ Αβίβ, οι Ισραηλινοί υποβαθμίζουν το ρόλο του νέου Προέδρου του Ιράν, τονίζοντας, σε ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι πραγματικός ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι ο επικεφαλή του κλήρου Ali Khameini, ο οποίος αποφασίζει για την πυρηνική πολιτική της χώρας. Το Ιράν θα συνεχίσει να κρίνεται με βάση τις ενέργειές του στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπως και σε αυτή της τρομοκρατίας και η Τεχεράνη θα πρέπει να συμμορφωθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να σταματήσει την εξάπλωση της τρομοκρατίας στον κόσμο, καταλήγει η ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Λιγότερο επιθετική, από την ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, η Λαίδη Catherine Ashton, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, για λογαριασμό των «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία ), είπε ότι θα είναι βαθύτατα προσηλωμένη στην εργασία της με τη νέα ιρανική ηγεσία, για μια γρήγορη διπλωματική λύση στο πυρηνικό ζήτημα.
Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι ανησυχούν για την πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη στάση του στο θέμα της Συρίας και δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με το νέο Πρόεδρο.

Τέλος ο Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης, καλεί το νέο Πρόεδρο του Ιράν να διορθώσει τα λάθη που διαπράχθηκαν από την ιρανική ηγεσία και να επανεξετάσει τη θέση της χώρας του, που στηρίζει το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Bachar Al-Assad.

Keywords
Τυχαία Θέματα