ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ «ΕΞΙΤ ΠΟΛ» ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανιτσβίλι φέρεται ότι προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Γεωργία αποσπώντας το 35% των ψήφων έναντι 30% του κυβερνώντος κόμματος υπό τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, σύμφωνα με έξιτ πολ που επικαλείται η κρατική τηλεόραση.

Πάντως, η τελική διαφορά των κομμάτων στα ποσοστά δεν αναμένεται να έχει άμεση αντιστοίχιση με τους αριθμούς των εδρών τις οποίες θα καταλάβουν στη βουλή της Γεωργίας, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, που είναι εν μέρει πλειοψηφικό και εν μέρει αναλογικό.

Σημειώνεται ότι οι γεωργιανές αρχές αφαίρεσαν πέρυσι τη γεωργιανή υπηκοότητα του Ιβανιτσβίλι όταν ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει τον Σαακασβίλι στις εκλογές και σήμερα έχει τη γαλλική υπηκοότητα.

Έτσι ο  Ιβανιτσβίλι δεν ψήφισε σήμερα παρά την τροποποίηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε πέρυσι και η οποία επιτρέπει να ψηφίζουν όσοι έχουν γεννηθεί στη Γεωργία και έχουν υπηκοότητα χώρας μέλους της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ζήσει τα τελευταία πέντε χρόνια στη Γεωργία.

Ωστόσο ο  γεωργιανός δισεκατομμυριούχος, Μπιτζίνα Ιβανιτσβίλι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα επιτρέψουν μια δημοκρατική αλλαγή της κυβέρνησης για πρώτη φορά στην ιστορία της μικρής αυτής χώρα του Καυκάσου.

“Η σωφροσύνη και η ιστορική εμπειρία των Γεωργιανών δημιούργησαν τις συνθήκες για μια δημοκρατική αλλαγή μέσω των εκλογών, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο Ιβανιτσβίλι μπροστά από εκλογικό τμήμα του Τμπιλίσι.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης “Γεωργιανό ‘Ονειρο” του Ιβανιτσβίλι κατηγορεί τον πρόεδρο Σαακασβίλι ότι θέλει να εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς και έχει ήδη κάνει λόγο για εκλογικές παρατυπίες.

Υπενθυμίζεται ότι από την ανεξαρτησία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας το 1991, δυο πρόεδροι εκδιώχθηκαν ύστερα από λαϊκή εξέγερση.

Την ίδια ώρα οι  ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βίαια επεισόδια μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία.

“Ακόμα και οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορούν ξαφνικά να γίνουν βίαιες και απρόβλεπτες”, εκτίμησε η αμερικανική πρεσβεία στο Τμπιλίσι, σημειώνοντας ότι η προγραμματισμένη διαδήλωση από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Μπιτζίνα Ιβανιτσβίλι μετά τις εκλογές θα μπορούσε να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Νωρίτερα η Μάγια Παντζικίντζε, εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης “Γεωργιανό Όνειρο}, υποστήριξε ότι οι παρατηρητές του κόμματός της έχουν εντοπίσει “κατάφωρες παραβιάσεις” του εκλογικού νόμου, που περιλαμβάνουν τη χρήση πλαστών εγγράφων ταυτότητας από τους ψηφοφόρους, ελλείψεις ψηφοδελτίων, και τη χρήση μελανιού –για να σημαδευτούν τα χέρια των ψηφοφόρων που έριξαν την ψήφο τους– που ξεπλένεται εύκολα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις είναι μεμονωμένες και ότι σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα