ΝΟΜΙΚΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΦΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ

Στον αέρα βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα ακίνητα σε Αφάντου και Κασσιόπη είναι υπό νομική διεκδίκηση με αποτέλεσμα να θέτουν εν αμφιβόλω τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Του Γιώργου Κιτσή

Σε πεδία νομικών μαχών μετατρέπονται τα ακίνητα του δημοσίου που περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη στην Αφάντου της Ρόδου οικογένειες  που έδωσαν τα οικόπεδά τους προς απαλλοτρίωση την δεκαετία του 1970 κινούνται για να τα πάρουν πίσω και να τα εκμεταλλευτούν, ενώ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας φορείς πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση προσφεύγουν

για την ακύρωση της μεταβίβασης της έκτασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη δύο πρώην ιδιοκτήτες ακινήτων, των  οποίων τα οικόπεδα απαλλοτριώθηκαν και εντάχθηκαν πριν από τέσσερις δεκαετίες στην συνολική έκταση των 1800 στρεμμάτων του γκολφ και των γύρω περιοχών στην Αφάντου που ανήκουν στο δημόσιο, έχουν δικαιωθεί και έχουν πληρώσει περίπου τα μισά από 200.000 ευρώ για να πάρουν πίσω 12 στρέμματα. Άλλος ένας δικαιώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από 10 μήνες για 2 στρέμματα ενώ προς το παρόν δεν έχει οριστεί τιμή για να περιέλθουν στην κατοχή του και πάνω από 10 ιδιώτες που έχουν προσφύγει περιμένουν αντίστοιχες αποφάσεις. Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις προσφευγόντων οι συνολικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός του γηπέδου γκολφ αλλά που αποτελούν μέρος του φιλέτου του δημοσίου μπορεί να ξεπερνούν και τα 50 στρέμματα. Επιπλέον οι ιδιώτες έχουν κινηθεί νομικά κατά των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, και όλων όσων ενεπλάκησαν στην διαδικασία της μεταβίβασης των εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ. Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί εντός του Νοεμβρίου λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης δεν κινδυνεύει επί της ουσίας.

Όσον αφορά το φιλέτο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, οι λόγοι για τις προσφυγές τοπικών συλλόγων πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κατά βάση περιβαλλοντικοί. Στα 500 στρέμματα του συγκεκριμένου ακίνητου του δημοσίου υπάρχουν λίμνη και δάσος , και σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή αποτελούν «πολύτιμο βιότοπο». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι για να κτίσει κάποιος στην περιοχή θα πρέπει να τηρήσει τις απαιτούμενες αποστάσεις από αιγιαλό και λίμνη, ενώ υπάρχουν και δημοτικά μονοπάτια –τα οποία πηγές από το δήμο αναφέρουν ότι μπορεί να τα διεκδικήσουν για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στην παραλία-, καθώς και εγκαταστάσεις ραντάρ. Επιπλέον, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προχωρήσει σε προσφυγή για την ακύρωση της μεταβίβασης της Κασσιόπης στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι για το ακίνητο της Αφάντου, όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές Αυγούστου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά επενδυτές, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου του δημοσίου: Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ενδιαφερόταν για την Αφάντου ελληνοαμερικανός μεγιστάνας

Keywords
Τυχαία Θέματα