ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, ο εκσυχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και οι ριζικές αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών είναι οι 3 βασικοί άξονες που κινείται το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη προώθησε το υπ. Δικαιοσύνης στη γ.γ. της κυβέρνησης.

Η διαβίβαση του νομοσχεδίου συμπίπτει χρονικά με τη λήξη του συναγερμού που είχε σημάνει τις τελευταίες μέρες σε μεγάλα σωφρονιστικά καταστήματα.

Με τις προωθούμενες διατάξεις εισάγονται ευνοϊκές διατάξεις για τους κρατούμενους ως προς το καθεστώς χορήγησης αδειών, την υφʼ όρον απόλυση και τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων

μεταγωγής στις αγροτικές φυλακές. Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ το οποίο ουσιαστικά είχε σχηματίσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τις πρόσφατες επισκέψεις της σε φυλακές.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε θέσει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τους το καυτό θέμα των φυλακών, καθώς ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο των δικηγόρων και γνωρίζει πολύ καλά όσα συμβαίνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι και ο γενικός γραμματέας, αρμόδιος για θέματα φυλακών Μαρίνος Σκανδάμης μόλις προχθές επί τέσσερις ολόκληρες ώρες συζήτησε με επιτροπή κρατουμένων στις φυλακές του Κορυδαλλού ενημερώνοντάς τους για τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, που εκ των πραγμάτων συνδέονται με την ηρεμία και μέσα στο χώρο των κρατουμένων.

Το ίδιο νομοσχέδιο φέρνει και τομές στην αντιμετώπιση των παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών. Στόχος και σε αυτή την περίπτωση είναι ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας. Με αυτό το πνεύμα: η χρήση σε ιδιωτικό χώρο γίνεται πταισματική παράβαση, ενώ για τους εμπόρους ναρκωτικών, ακόμα και αν προσκομίζουν βεβαιώσεις ότι είναι τοξικομανείς, ο νομοθέτης επιφυλάσσει αυστηρή αντιμετώπιση και προβλέπει τιμωρία με ισόβια κάθειρξη. Έτσι, όπως λένε νομικοί και κυρίως ποινικολόγοι που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις, επιχειρείται μια για πάντα να κλείσει το παράθυρο της ευνοϊκής αντιμετώπισης σε εμπόρους ναρκωτικών που χρησιμοποιούσαν όταν κατάφερναν να τα εξασφαλίσουν έγγραφα για να δείξουν ότι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα