Ο ΑΣΑΝΤ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ – ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ

Τανκς, πυροβολικό, ελικόπτερα και ισχυρές δυνάμεις του πεζικού που πρόσκεινται στον Ασάντ έχουν αναπτυχθεί και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αντικαθεστωτικών θυλάκων σε διάφορα σημεία της Δαμασκού.

Οι μάχες σήμερα έχουν ενταθεί έπειτα και από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση, πλήγμα στο καθεστώς Ασάντ αφού κόστισαν τη ζωή σε τρεις ανώτατους αξιωματούχους.

Άγνωστο παραμένει για το που βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασάντ καθώς δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη εμφάνιση από χθες. Πολλές είναι

οι εικασίες σχετικά με την τύχη του, άλλοι λένε ότι τραυματίσθηκε και ο ίδιος από τη χθεσινή επίθεση, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κρύβεται ακόμη και στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που ήθελαν τη σύζυγό του, Άσμα, να έχει διαφύγει στη Ρωσία διαψεύδονται από τον πρεσβευτή της Συρίας στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν συζητάει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει στη χώρα τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσθεσε ότι δεν είναι ενήμερος περί κάποιου σχεδίου ο Άσαντ να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο σύμβουλος του Πούτιν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει συζητήσει το πού θα μπορούσε να πάει ο Άσαντ εάν εγκατέλειπε τη Συρία, ούτε στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε σε εκείνη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σήμερα.

Ερωτηθείς εάν ο Άσαντ θα μπορούσε να μεταβεί στη Ρωσία, ο Ουσάκοφ είπε «Δεν γνωρίζω· τουλάχιστον δεν έχω ακούσει τίποτε τέτοιο».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για τις επόμενες κινήσεις της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το ζήτημα της Συρίας και όλοι είναι σε αναμονή για το ψήφισμα σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θέλει να επιβάλει περισσότερες και αυστηρότερες κυρώσεις στη Δαμασκό. Ωστόσο η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα θέσει βέτο για τις οιεσδήποτε κυρώσεις βάσει του άρθρου 7 του ΟΗΕ.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο  επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ υποστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ αναχώρησε νωρίτερα σήμερα από την Δαμασκό με προορισμό την Γενεύη, την ώρα που οι συγκρούσεις μαίνονται.

Η εντολή της αποστολής θα λήξει αύριο Παρασκευή, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας για το εάν θα την παρατείνει για 45 ημέρες.

«Φεύγω ικανοποιημένος διότι εγώ και περίπου 400 γενναίες γυναίκες και γενναίοι άνδρες κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες»”, δήλωσε ο Μουντ και πρόσθεσε:

«Για χάρη του συριακού λαού χρειαζόμαστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξει αποτελεσματικότητα και αυθεντική ενότητα για ένα πολιτικό σχέδιο που θα ικανοποιεί τις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού».

Σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις ζώνες των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ την ίδια  στιγμή ο στρατός καλε

Keywords
Τυχαία Θέματα