Ο επαναπρογραμματισμός ενήλικων κυττάρων φέρνει επανάσταση

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν αυτά τα βλαστοκύτταρα, που είναι γνωστά ως πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου, αφού τα είχαν αποσπάσει από κάποιο ζώο.
Εντούτοις οι ερευνητές στη Μαδρίτη, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτά τα κύτταρα στο σώμα ζωντανών ποντικιών. Ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν τα ενήλικα κύτταρα από ένα ποντίκι, χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ από παράγοντες επαναπρογραμματισμού.
«Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Ήταν έκπληξη για μας.

Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα τα συγκεκριμένα κύτταρα να είναι καλύτερα από αυτά που αναπαράχθηκαν σε συνθήκες εργαστηρίου» ανέφερε ο Μανουέλ Σεράνο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Τα κύτταρα που δημιουργήθηκαν στα νεφρά, το στομάχι, το πάγκρεας και στο έντερο των τρωκτικών παρουσίασαν εμφανή σημάδια επαναπρογραμματισμού, καθώς έδειξαν ότι είναι ισχυρά και ευπροσάρμοστα, όπως είναι τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα.
Η συγκεκριμένη τεχνική απέδειξε ότι ο επαναπρογραμματισμός μπορεί να γίνει και σε ζωντανό ιστό και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια εργαστηριακής καλλιέργειας.
«Τα κύτταρα χάνουν την αρχική ταυτότητά τους σε πολλούς ιστούς και σε πολλά μέρη. Για παράδειγμα ένα κύτταρο του συκωτιού δεν παραμένει το ίδιο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα κύτταρα του εντέρου. Γίνονται εμβρυικά βλαστοκύτταρα» επισήμανε ο Μανουέλ Σεράνο.
Οι θεραπευτικές εφαρμογές αυτής της τεχνικής, για την αποκατάσταση, για παράδειγμα, των ζημιών της σπονδυλικής στήλης στα παραπληγικά άτομα ή για τη δημιουργία νέων κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, αποτελούν ακόμη μακρινό όνειρο.
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις υποστηρίζουν ότι οι κλινικές δοκιμές δεν πρόκειται να ξεκινήσουν παρά μόνο, ύστερα από πέντε χρόνια.
Η θεραπεία θα προϋποθέτει την ένθεση επαναπρογραμματισμένων γονιδίων σε ακίνδυνους ιούς οι οποίοι θα τα μεταφέρουν στους κατεστραμμένους ιστούς, όπου θα αρχίσουν να παράγουν βλαστοκύτταρα και μετά ειδικά επιδιορθωτικά κύτταρα.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα