«Ο Ερντογάν μπορεί να συμβάλει στην λύση του κυπριακού»

Την εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη λύση για το Κυπριακό εξέφρασε ο τέως ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Φρανσουά Δρεβέ.

«Είναι αρκετά δυνατός (ο Ερντογάν) για να μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν βλέπω καμιά πρόθεση να το κάνει αυτή τη στιγμή. Είναι αρκετά δυνατός να πετύχει μια δίκαιη λύση και να εξηγήσει

στους Τούρκους ότι δεν υπάρχει πια λόγος να διαιωνίζεται το Κυπριακό», σχολίασε σε συνέντευξή του ο Ζαν Φρανσουά Δρεβέ στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο ίδιος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το κυπριακό και έχει γράψει δυο βιβλία σχετικά με το επίμαχο ζήτημα. Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι «ο Ερντογάν είναι πολύ πετυχημένος στην Τουρκία, έχει την πλειοψηφία. Η πρόθεσή του είναι να αλλάξει το σύνταγμα για να αποκτήσει μεγάλη δύναμη ο Πρόεδρος και να εκλεγεί Πρόεδρος.

Χαρακτηρίζει «περιορισμένη» την διαπραγματευτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με το veto, που μπορεί να ασκήσει ο νέος Πρόεδρος για τους όρους ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι είναι δύσκολο για την Ευρωζώνη να διώχνει ένα μέλος της, επειδή δεν έκανε αυτά που του εισηγήθηκε η τρόικα, σημειώνοντας πως «η τρόικα είναι μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά γίνεται με διαπραγματεύσεις, δεν επιβάλλεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα