Ο Ερντογάν χαιρετίζει την αποχώρηση των κούρδων ανταρτών

Η αποχώρηση, η οποία πρόκειται ν’ αρχίσει στις 8 Μαΐου, πραγματοποιείται ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους κούρδους αντάρτες έχουν σκοτωθεί, από το 1984, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

«Κλείνει η πόρτα σε μια σκοτεινή εποχή. Η Τουρκία αλλάζει την κακή της τύχη και μπαίνει σε μια νέα

φάση», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Κανείς δεν πρέπει να επιχειρήσει να οδηγήσει σε άλλη κατεύθυνση τη διαδικασία αυτή. Επαγρυπνούμε για ενδεχόμενα σαμποτάζ και προκλήσεις, όμως σήμερα έχουμε περισσότερες ελπίδες, είμαστε πιο αποφασισμένοι και πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο Ερντογάν.

Η αποχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο

Σύμφωνα με τον υπ’ αριθμόν δυο του PKK, Μουράτ Καραγιλάν, η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Όπως πρόσθεσε, ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ελπίζει σε μια πιο γρήγορη αποχώρηση «πριν από το φθινόπωρο», ωστόσο ο Καραγιλάν εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η οργάνωσή του είναι σε θέση να σεβαστεί ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Καραγιλάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ θα αποχωρούσαν από τις 8 Μαΐου και ότι θα μετέβαιναν στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Οτσαλάν.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο Καραγιλάν καλεί τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν σε αντιπροσωπεία του ΡΚΚ να μεταβεί στο νησί Ιμραλί για να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Οτσαλάν.

«Για να πεισθούν πραγματικά οι σύντροφοί μου και για να αμβλυνθούν τα προβλήματα, πρέπει να τού επιτραπεί να μιλήσει απευθείας στους συντρόφους μας», υποστήριξε.

Ο Καραγιλάν επέκρινε εξάλλου τον αρνητικό κατά την άποψή του ρόλο που έχουν παίξει οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Δεν μπορώ να αναφέρω μια προς μια τις ευρωπαϊκές χώρες που σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως, έχω αμφιβολίες για τη στάση της Ευρώπης», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα