Ο Καναδάς ψηφίζει Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης βρέθηκε στον Καναδά την περασμένη εβδομάδα όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Καναδικής Γερουσίας Νοέλ Κινσέλα, τον πρόεδρο του Καναδικού Κοινοβουλίου κ. Σίαρ και κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης Χάρπερ.

Το μήνυμα που ο κ. Μεϊμαράκης κόμισε στην πολιτειακή ηγεσία του Καναδά ήταν σαφές: Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας κατάφεραν να συνεννοηθούν, να δημιουργήσουν ένα σταθερό περιβάλλον ενώ οι πολίτες

της χώρας δείχνουν ωριμότητα και ελπίδα για το μέλλον. Επιπλέον, στην Ελλάδα υπάρχει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί την βάση για το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών δυσκολιών, τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος με ιδιαίτερη έμφαση στον Τουρισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου του Καναδά Τζέραλντ Κέντυ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπερνά τα προβλήματά της και υπογράμμισε το ενδιαφέρον καναδικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Πολυπολιτισμού και Ιθαγένειας Τζέισον Κένι αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο Καναδάς είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε τη συνεισφορά της ελληνικής παροικίας του Καναδά, η οποία έχει εργαστεί σκληρά και έχει πετύχει πολλά, όπως είπε.

Ειδικότερα οι Καναδοί συνομιλητές του κ. Μεϊμαράκη διαπίστωσαν τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, βελτίωση την οποία βοηθά και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δημιουργήσει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.

Πάντως ο Καναδάς φαίνεται να στηρίζει την Ελλάδα στη νέα θετική προοπτική της μακροοικονομικής της φάσης.

Το δημόσιο επενδυτικό ταμείο συντάξεων του Καναδά μόλις ολοκλήρωσε τη συμφωνία αγοράς των αεροδρομίων Hochtief, στα οποία περιλαμβάνεται και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, γεγονός που υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της καναδικής αγοράς προς την ευρωζώνη και την Ελλάδα ειδικότερα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά επιχειρήσεων με ποσοστά στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Ντύσελντορφ του Αμβούργου, του Σίδνεϊ, των Τιράνων και άλλα.

Την ίδια ώρα το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο αφιερώνει τη θεματική του ενότητα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2013. Στο πλαίσιο της ενότητας «Πόλη προς Πόλη» επιλέχθηκε η πόλη των θεών ως σημείο αναφοράς του εν λόγω φεστιβάλ.

«Όπου οι άλλοι έβλεπαν απελπισία, εκείνοι είδαν έμπνευση», δήλωσε ο προγραμματιστής του φεστιβάλ Τορόντο Δημήτρης Εϋπίδης.

“Δουλεύοντας με ελάχιστα μέσα και ανταλλάσσοντας υπηρεσίες στις παραγωγές ο ένας του άλλου κατάφεραν να γυρίσουν ταινίες που κατέκτησαν την προσοχή της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής», είπε ο Εϋπίδης.

Πάντως, το Κεμπέκ βρίσκεται επίσης στο πνεύμα της πολιτικής στήριξης της Ελλάδας. Έτσι διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός Πολύν Μαρουά τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κεμπέκ Σίτυ την περασμένη Παρασκευή.

Δύο μέρες νωρίτερα η πρωθυπουργός του Κεμπέκ Πολίν Μαρουά είχε τιμήσει τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη απονέμοντάς της το μετάλλιο της Αριστείας του Κεμπέκ. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ απένειμε τιμητικό διδακτορικό στην Ελληνίδα ερμηνεύτρια που λατρεύτηκε στη διεθνή μουσική σκηνή αλλά και στο Κεμπέκ ειδικότερα.

Ο Καναδάς μέσω του αποτελεσματικού του πρέσβη στην Αθήνα κ. Ρόμπερτ Πεκ φαίνεται να στηρίζει σθεναρά τη χώρα, ενισχύοντας και προωθώντας τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα του οικονομικού δράματος,

Κι ενώ φαίνεται πως το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ της χώρας που ακόμη σημειώνει 66% ανεργία στους νέους και 27% γενική ανεργία, η τρικομματική κυβέρνηση που φαίνεται να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών οφείλει να αποδείξει νομοθετικά και ρεαλιστικά ότι είναι άξια αυτής της διεθνούς στήριξης και εμπιστοσύνης.

*Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα