Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΙ Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΙ

Για τα «μάτια» ενός ειδικού λογαριασμού που ήδη έχει πάρει «σάρκα και οστά», «σφάζονται» παλικάρια: Ο περιβόητος λογαριασμός έχει θεσμοθετηθεί από την εποχή Παπαδήμου, έχει «ανοίξει» στην Τράπεζα της Ελλάδας και τον «κινεί» η Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η «επανάσταση» του ΠΑΣΟΚ

έχει να κάνει με το γεγονός ότι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι θέλουν αυτός ο λογαριασμός να περάσει στα χέρια της τρόικα.

Στον συγκεκριμένο λογαριασμό έχει αποφασιστεί να «μπαίνουν» τα λεφτά των δόσεων και να εξοφλούνται μέσω αυτού κατά προτεραιότητα οι τόκοι και τα χρεολύσια: Όσο η Ελλάδα παράγει πρωτογενή ελλείμματα τότε το ποσό που απομένει μετά την εξόφληση των υποχρεώσεων, κατευθύνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για να «μπαλώσει τρύπες».

Όταν όμως η χώρα καταφέρει να επιτύχει πλεονάσματα τότε το πράγμα αλλάζει: Η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τις όποιες υποχρεώσεις της όχι μόνον με τα χρήματα της διεθνούς βοήθειας, αλλά εισφέροντας και ποσά που προέρχονται για παράδειγμα από τις εισπράξεις φόρων. Βεβαίως πάντα προτεραιότητα συνιστά η εξόφληση τόκων και χρεολυσίων.

Όσο αυτός ο λογαριασμός είναι σε ελληνικά χέρια υπάρχει η ευχέρεια μιας πιο ευέλικτης αξιοποίησής του, ειδικά από την στιγμή που σε αυτόν θα μπαίνουν και χρήματα από την Ελλάδα.

Εάν όμως «περάσει» η επιθυμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –ο οποίος και επιμένει να προωθεί αυτή την ιδέα- ο λογαριασμός αυτός να μεταφερθεί στο εξωτερικό και να τον διαχειρίζεται η τρόικα, τότε η Αθήνα χάνει κάθε «ατού» που μπορεί να έχει στα χέρια της για το πώς θα αξιοποιούνται τα χρήματα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ επανήλθε στο θέμα κάνοντας δηλώσεις για ανάγκη «πρόσθετων μηχανισμών ελέγχου της Ελλάδας». Αυτό συνέπεσε χρονικά με την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και ότι η διαχείριση των δημοσιονομικών θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ελληνικών αρχών. Έσπευσε μάλιστα να δημοσιοποιήσει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας προς το ελληνικό ΥΠΟΙΚ στις 20 Οκτωβρίου με απαίτηση να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός ελεγχόμενος από τους δανειστές, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Πηγές της κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι σημασία δεν έχει τι σου ζητούν, αλλά τι αποδέχεσαι. Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι είναι ένα σχέδιο που προωθεί ο Σόμπλε, χωρίς όμως μέχρι τώρα να το δεχτεί κανείς, ούτε καν η ίδια η Μέρκελ.

Όσο όμως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται οι δανειστές μας δείχνουν να μην θέλουν να δώσουν θάρρος στην Αθήνα για το τι πρέπει να περιμένει:

Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που μιλούσε για συμφωνία διετούς παράτασης, όμως Όλι Ρεν και Γιόργκ Άσμουνσεν δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συμφωνίας για διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα