Ο μύθος της κρατικοποίησης των Τραπεζών

Σοκ στους επενδυτές προκάλεσε χθες η δημοσιοποίηση της Υπουργικής Πράξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι όροι δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στο εγχείρημα. Σημειώνεται ότι αν κάποια τράπεζα δεν μπορέσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 10% των απαιτούμενων

κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές τότε, στην πράξη, η τράπεζα θα περάσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τελικό αποτέλεσμα; οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών θα απολέσουν οριστικά την περιουσία τους καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα αποπληρωμής της κρατικής συμμετοχής για να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Αντίθετα ικανοποιημένοι και μάλιστα με αυξημένα … πατριωτικά αισθήματα βρίσκονται κυβέρνηση – αντιπολίτευση και γενικά το πολιτικό σύστημα θεωρώντας ότι με την ανακεφαλαιοποίηση όχι μόνο δεν ευνοούνται οι τραπεζίτες αλλά επιβάλλεται ισχυρή κρατική παρουσία στις τράπεζες.

Αυτά βέβαια στα λόγια. Η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική καθώς βάσει του Μνημονίου η παρουσία του δημόσιου τομέα στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να είναι μόνο προσωρινή και έμμεση, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ΤΧΣ απολαμβάνει, βάσει τον συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου, απόλυτη διοικητική αλλά και νομική ανεξαρτησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαγορεύεται ρητά τα μέλη του ταμείου να δέχονται συμβουλές ή κατευθύνσεις από την κυβέρνηση.  Το ΤΧΣ έχει αποστολή την ανακεφαλαιοποίηση, την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την πώλησή τους σε ιδιώτες εντός το εντός πέντε ετών. Για την πώληση των τραπεζών δεν υπάρχει όριο τιμής και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις της τρόικας, από τα 50 δισ. ευρώ που θα τοποθετήσει το Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίηση – αναδιάρθρωση των τραπεζών, θα ανακτηθούν περίπου 16 δισ. ευρώ. Μάλιστα αυτό το νούμερο δεν αποτελεί όριο και το ΤΧΣ θα μπορούσε κάλλιστα να διαθέσει τις τράπεζες και σε χαμηλότερες τιμές. Έτσι το αργότερο σε 5χρόνια όλες οι τράπεζες θα περάσουν σε ιδιώτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, αυτό θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος. Ιδιώτες μέτοχοι, χιλιάδες μικρομέτοχοι, ταμεία, κληροδοτήματα, ιδρύματα θα χάσουν τα χρήματά τους. Έτσι με εξοντωμένους τους σημερινούς μετόχους των τραπεζών οι τράπεζες θα αγοραστούν από μεγάλες ξένες τράπεζες μεταφέροντας στο εξωτερικό τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Όλα αυτά τα κόμματα και οι πολιτικοί είτε τα αγνοούν είτε τα αποκρύπτουν για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Αν περάσουν όλες οι τράπεζες στον έλεγχο του ΤΧΣ μπορεί τα κόμματα να «πανηγυρίζουν ότι κρατικοποίησαν» τις τράπεζες ωστόσο στην πραγματικότητα ήδη θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την πώλησή τους σε ιδιώτες.

Στην πραγματικότητα τα περί κρατικοποίησης των τραπεζών, όσο είμαστε στο ευρώ, μόνο για μικροπολιτική εκμετάλλευση μπορούν να υποστηρίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα