Νέες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους

Από την μια προκειμένου τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονται από την Εφορία να μην είναι δυσβάχτατα και να μπορεί να τα εξοφλήσει ο υπόχρεος διαμορφώνονται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα: έτσι, για μη υποβολή δήλωσης ή μη παρακράτηση φόρου τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 € και φτάνουν έως και 2.500 €.

Ο τόκος υπερημερίας για καθυστέρηση στην εξόφληση θα είναι 8,75% τον χρόνο, ενώ η μηνιαία προσαύξηση διαμορφώνεται στο 1% μέχρι να φτάσει στο 100% του φόρου.

Από την άλλη όμως ανεβαίνει η πίεση σε όσους χρωστούν στην Εφορία, με μοχλό διαδικασίες “εξπρες” για δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Μέσα σε 30 ημέρες από την ημέρα που το χρέος θα έπρεπε να εξοφληθεί, η Εφορία μπορεί να κινεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Άλλη μια ανατροπή που φέρνουν οι παρεμβάσεις τους υπουργείου Οικονομικών είναι η δυνατότητα των φορολογικών αρχών να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες που προστατεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο: Έτσι, για περιπτώσεις φοροδιαφυγής οι αρχές θα μπορούν να ζητούν στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες, ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και επιχειρήσεις.

Η Εφορία θα υποχρεώνεται πια να επιστρέφει Φόρους μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 το Δημόσιο αποκτά τη δυνατότητα να προσδιορίζει τα ποσά των φόρων που οφείλουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με τους εξής τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

• Τον κανονικό προσδιορισμό φόρου.

• Τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό φόρου, ο οποίος θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος, δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.

• Τον διορθωτικό προσδιορισμό φόρου.

• Τον προληπτικό προσδιορισμό φόρου. Αν υπάρχουν υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα ή να μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου, θα δίδεται η δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να προσδιορίζουν ακόμη και προληπτικά τον φόρο.

Δείτε εδώ όλο το νέο φορολογικό κώδικα…

Keywords
Τυχαία Θέματα