Ο Νετανιάχου ζήτησε συγνώμη στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά τις στενές σχέσεις συνεργασίας μας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων μεταξύ τους, για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. «Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή

συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν σε βαθύτερη συνεργασία για το θέμα αυτό και μια σειρά από άλλες προκλήσεις και ευκαιρίες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ζήτησε συγνώμη

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν η πρώτη από την ισραηλινή επιχείρηση στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», στην οποία έχασαν τη ζωή τους Τούρκοι πολίτες. H σχέση των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων έφτασε στα άκρα, καθώς η Τουρκία αξίωνε συγνώμη για το περιστατικό.

Αυτό έγινε μόλις σήμερα.

Όπως γνωστοποιήθηκε, ο Μπ. Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Αποδέχθηκε τη συγνώμη ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε «εξ ονόματος του τουρκικού λαού» τη συγγνώμη του Ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

«Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η συμφωνία» για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Ερντογάν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, ο Νετανιάχου δήλωσε στον Ερντογάν ότι το Ισραήλ έχει άρει ουσιωδώς τους περιορισμούς όσον αφορά την εισαγωγή εμπορικών ειδών (σ.σ. που δεν προορίζονται για στρατιωτική χρήση) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Γάζας.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε ότι πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του εβραϊκού και του τουρκικού λαού. Σημείωσε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι «ζωτικής και στρατηγικής σημασίας» για την ειρήνη και τη σταθερότητας της περιοχής και εξέφρασε τη λύπη του για την επιδείνωση των τελευταίων ετών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι και ο Τ. Ερντογάν από τη μεριά του ζήτησε συγνώμη για τις δηλώσεις κατά του Ισραήλ, που είχε κάνει στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα