Ο Ομπάμα ζήτησε να σταματήσουν οι παρακολουθήσεις στο ΔΝΤ

Η διαταγή αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη κίνηση του Λευκού Οίκου προκειμένου να αποδείξει πως υπάρχει προθυμία να περιορίσει τις παρακολουθήσεις, από τότε που ο πρώην συνεργάτης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε το πρόγραμμα συλλογής τεράστιου αριθμού δεδομένων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι παρακολουθήσεις είχαν στόχο συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ καθώς και αμερικανούς πολίτες. Η παρακολούθηση των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ

και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως. Οι λεπτομέρειες αυτών των προγραμμάτων κατασκοπείας συνήθως παραμένουν άκρως απόρρητες, αναφέρει το Ρόιτερς.

Σε σχετική ερώτηση του Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα απάντησε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονική παρακολούθηση με στόχο τις έδρες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον». Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε εάν η NSA παρακολουθούσε τους δύο οργανισμούς στο παρελθόν. Αμφότεροι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Aμερικανού αξιωματούχου, ο Ομπάμα διέταξε τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν οι πρακτικές παρακολούθησης, περίπου την ίδια χρονική περίοδο που έδωσε εντολή στην NSA να περιορίσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τζον Κέρι: Κάποιες παρακολουθήσεις ήταν παρατραβηγμένες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι ορισμένα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης δεδομένων ήταν «παρατραβηγμένα». Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο Κέρι υπερασπίστηκε ότι η κατασκοπεία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο παραδέχτηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν περιορισμοί, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πληροφορίες και να αποτραπούν «πτώσεις αεροπλάνων, ανατινάξεις κτιρίων και δολοφονίες ανθρώπων». «Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, όπως έχει κάνει και ο πρόεδρος, πως ορισμένες από αυτές τις ενέργειες ήταν παρατραβηγμένες και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί», δήλωσε ο Κέρι. Αρνήθηκε, ωστόσο, τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων ανθρώπων. «Όχι, αυτό δεν συνέβη. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό υπερβολής σε αυτές τις αναφορές από ορισμένους δημοσιογράφους», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα