Ο προϋπολογισμός κοστίζει στην ανάπτυξη!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Έστω και με ολίγη… δημιουργική λογιστική, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί, όμως, η ανάκαμψη της οικονομίας θα αργήσει, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 5,07% (4,6% στο δεύτερο τρίμηνο και 5,6% στο πρώτο), λόγω της μεγάλης πτώσης στις επενδύσεις και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, δεδομένης και της συνεχιζόμενης σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Το «στοίχημα» τώρα είναι η τουριστική

σεζόν να κάνει το «θαύμα» της και στο ρυθμό υποχώρησης του ΑΕΠ.

Όμως η αγορά πληρώνει και το τίμημα της προσπάθειας για πρωτογενές πλεόνασμα: Όπως δείχνουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ανήλθαν σε 2.207 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσια έναντι του στόχου των 700 εκατ. ευρώ!

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα, εντούτοις βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων φαίνεται πως αυτά έμειναν στο Ταμείο για να «φουσκώσουν» τελικά όσο πρέπει τα έσοδα και να «εμφανιστεί» το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα!

Άλλωστε όλα αυτά αποτυπώνονται και στις δαπάνες του «πετσοκομμένου» ΠΔΕ: Μεγάλο είναι το «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μέσα στο επτάμηνο αντί για 3,4 δισ., οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ήταν μόλις 2,1 δισ. ευρώ!

Χρήματα όμως «κρατάει» ο προϋπολογισμός και από αλλού: Οι Επιστροφές Φόρων υστερούν κατά 658 εκατ. Ευρώ! Ο στόχος ήταν να επιστραφούν μέσα στο επτάμηνο φόροι της τάξης των 1,5 δισ. και έχουν επιστραφεί τα 905 εκατ.

Όλα αυτά βεβαίως είναι χρήματα τα οποία θα έπρεπε να επιστραφούν στους δικαιούχους ή και να πέσουν στην αγορά: Εφόσον η επιλογή είναι το Κράτος να .. «παίζει καθυστέρηση» προκειμένου να διαμορφωθεί μια εικόνα παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος είναι λογικό όλα αυτά τα χρήματα που λείπουν να έχουν αντίκτυπο και στην ανάπτυξη.

Έτσι, για ακόμη μία φορά «ποντάρει» η χώρα στον τουρισμό… για την μεγάλη ανατροπή!

Keywords
Τυχαία Θέματα