Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ

Γιατί δεν βγήκε από την πρώτη μέρα, προχθές Τρίτη, λευκός καπνός στην Καπέλα Σιστίνα; Μα, γιατί εκείνη τη μέρα οι καρδινάλιοι δεν είχαν το μυαλό τους στον Πάπα, αλλά στον Θεό. Τα χέρια τους σταύρωναν ψηφοδέλτια, αλλά τα μάτια τους ήταν στην Βαρκελώνη. Στο Καμπ Νου. Εκεί όπου ο Θεός ζωγράφιζε.

Σε μισή ώρα ο Μέσι είχε κάνει το θαύμα του. Με δύο θεϊκά γκολ είχε φέρει στα ίσια το παιχνίδι με τη Μίλαν. Κι άλλα δύο στο δεύτερο ημίχρονο, από τον

Βίγια και τον Ζόρντι Άλμπα, και η παρέα του Θεού -ο Ινιέστα, ο Τσάβι, ο Πικέ και τ’ άλλα παιδιά- ξεφάντωναν στον Παράδεισο.

Πως να κερδίσει, μετά από μια τέτοια ανατροπή, ο Μιλανέζος καρδινάλιος Σκόλα το χρίσμα του Ποντίφηκα; Αν η Μίλαν είχε προκριθεί, είχε ελπίδες. Μετά το 4-0, καμία. Αντίθετα, ο ξεγραμμένος από τις εταιρείες στοιχημάτων, Αργεντίνος καρδινάλιος Μπεργκόλιο, αμέσως πήρε κεφάλι, και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των μπλαουγκράνα «καθάρισε» κι αυτός με συνοπτικές διαδικασίες, στην τρίτη μόλις συνεδρία της Κουρίας, τους αντιπάλους του για την Αγία Έδρα.

Λέτε οι καρδινάλιοι να είχαν παίξει το Οφίκιο στο στοίχημα; Αν προκριθεί η Μίλαν, Ποντίφηξ γίνεται ο Σκόλα, αν περάσει η Μπάρτσα εκπρόσωπος του Θεού των Ρωμαιοκαθολικών στέφεται ο Μπεργκόλιο! Βλάσφημη σκέψη, και ζητώ συγχώρεση, αλλά δεν το αποκλείω. Σε κάθε πάντως περίπτωση, μετά τον διασυρμό της Μίλαν, ο Σκόλα δεν μπορεί παρά να έχασε το πρεστίζ μεταξύ των 115 εκλεκτόρων.

Είμαι σίγουρος ότι οι Άγιοι Πατέρες πριν πέσουν να κοιμηθούν, κλεισμένοι ο καθένας στο «κελί» του, είδαν κρυφά, σε high definition, τα κατορθώματα του Θεού και εκστασιασμένοι αποφάσισαν να το ρίξουν την επομένη «δαγκωτό» στον συμπατριώτη του. Υποθέτω στην προσευχή τους θα εξομολογήθηκαν το …αμάρτημά τους στον άλλο Θεό και αυτός, διά μέσου του Αγίου Πνεύματος, τους έδωσε τη συγκατάθεσή του να το πράξουν.

Μετά τον Μέσι λοιπόν, ο Μπεργκόλιο. Μετά τον Λιονέλ, ο Χόρχε. Ο Θεός στη Βαρκελώνη και ο Πάπας στη Ρώμη. Και οι δύο Αργεντίνοι. Ο πρώτος από το Ροζάριο και ο άλλος από το Μπουένος Άιρες. Ο ένας πρωτόπαιξε μπάλα, πριν μετακομίσει στη Βαρκελώνη, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και ο άλλος φανατικός οπαδός των «Φονιάδων» της Σαν Λορέντζο.

Μάλιστα, μεταξύ του Θεού και του Πάπα υπάρχει και μια άλλη σύμπτωση. Το 2001 ήταν η χρονιά που ο Μπεργκόλιο και ο Μέσι έφυγαν από την Αργεντινή. Ο μεν Χόρχε πήγε στη Ρώμη για να χριστεί, στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, καρδινάλιος, και ο Λιονέλ για να γραφτεί στα μητρώα της «εκκλησίας» της Μπαρτσελόνα, στην περίφημη ποδοσφαιρική της ακαδημία.

Η τρίτη σύμπτωση είναι η εξής: Η Σαν Λορέντζο, η ομάδα του Χόρχε, και από σήμερα Φραγκίσκου, το 1946, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Αργεντινής -το οποίο σημειωτέον έχει πάρει 10 φορές, εκ των οποίων δύο χρονιές αήττητη- επισκέφθηκε την Ισπανία. Στα φιλικά που έδωσε εντυπωσίασε, και η Μπαρτσελόνα κατέθεσε πρόταση για να αποκτήσει τον επιθετικό της Ρενέ Ποντόνι. Ο Ποντόνι αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Αργεντινή και έτσι η Μπαρτσελόνα έχασε ένα λαμπρό αστέρι.

Δεν αρνήθηκε όμως να μεταγραφεί στη Ρεάλ, την αιώνια αντίπαλο της Μπαρτσελόνα, ο θρυλικός Αλφρέντο Ντι Στέφανο, ο οποίος υπήρξε παίκτης της Ουρακάν, η οποία θεωρείται αιώνιος αντίπαλος της Σαν Λορέντζο. Μάλιστα οι οπαδοί της Σαν Λορέντζο αποκαλούνται και «κυκλώνες» σε αντιπαράθεση με τους «τυφώνες» που είναι το προσωνύμιο των οπαδών της Ουρακάν. Αφού δεν πήγε ο Ποντόνι το 1946, πήγε το 2001, ο Μέσι για να ξεπεράσει το μύθο του Ντι Στέφανο. Άντε μετά να μην πιστέψεις στις θεϊκές παρεμβάσεις και συμπτώσεις όταν μάλιστα τα χρώματα της Σαν Λορέντζο είναι ίδια με αυτά της Μπαρτσελόνα, κόκκινο-μπλε!

Υπάρχει και τέταρτη σύμπτωση: Όπως πριν από χρόνια, το χέρι του προηγούμενου Θεού, του Μαραντόνα, οδήγησε την Αργεντινή, κόντρα στην Αγγλία, στα ουράνια του Μουντιάλ του ποδοσφαίρου, έτσι και προχθές το πόδι του νέου Θεού οδήγησε και πάλι την Αργεντινή στα ουράνια του Μουντιάλ των θρησκειών. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Και φυσικά υπάρχει -δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει- και η πολιτική σύμπτωση: Ο Θεός βρίσκεται στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία, και ο Πάπας στο Βατικανό, στην Ιταλία. Σε δύο χώρες του Νότου της Ευρώπης που η οικονομική κρίση μπορεί να τις οδηγήσει σε καταστάσεις Αργεντινής, της πατρίδας του Μέσι και του Μπεργκόλιο, με ευθύνη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, συμπατριώτισσας του παραιτηθέντος Ποντίφηκα Βενέδικτου.

Εδώ να σημειώσουμε πως ο νέος Πάπας, που με δηλώσεις του έχει ταχθεί κατά του ΔΝΤ, πήρε το όνομα Φραγκίσκος, προς τιμήν του Φραγκίσκου της Ασίζης, του Αγίου των φτωχών. Ενώ, το τάγμα των Ιησουιτών, του Ιγνάτιου Λογιόλα, στο οποίο ανήκει ο νέος Πάπας, ουσιαστικά ξεκίνησε την μεγάλη εξάπλωσή του στον κόσμο από το Πέραν της Κωνσταντινούπολης, όπου 50 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το 1583, δημιούργησε εκεί σχολείο. Ακολούθησαν η Σμύρνη, η Χίος, η Νάξος, η Άνδρος, η Μήλος, το Ναύπλιο, η Αθήνα.

Δογματικές ρίζες λοιπόν και στην Ελλάδα, που επίσης δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, έχει ο Πάπας. Ελπίζω, να αποκτήσει και ο Θεός. Κάποια στιγμή, λίγο πριν το τέλος της καριέρας του, να τον φωτίσει το …Άγιο Πνεύμα του Θρύλου και να πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Να μιμηθεί δηλαδή τον Ριβάλντο, επίσης της Μπαρτσελόνα. Μπορεί αυτός να ήταν Βραζιλιάνος, όμως ήταν συμπατριώτης ενός άλλου Θεού. Του Πελέ…

Keywords
Τυχαία Θέματα