ΟΧΙ ΔΟΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα και τα κενά στα διαρθρωτικά. Δεν λαμβάνετε δόση χωρίς εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι.


Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να έχει ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα των 13,6 δισ ευρώ και να μην μπορεί, ακόμη, να λάβει τη δόση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς καθίσταται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι απαιτούν πλήρη εκπλήρωση των προϋποθέσεων – άρα και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν περιγραφεί ως υποχρεώσεις από το Μνημόνιο

ΙΙ – πριν την εκταμίευση της δόσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο Γ. Στουρνάρας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κεντρικό ζήτημα στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν οι εκκρεμότητες με τα 89 διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εντός του Ιουνίου. Και τούτο με την λογική ότι – εύκολα ή γρήγορα – τα μέτρα με την τρόικα θα «κλείσουν». Ωστόσο, το μέτωπο στα διαρθρωτικά δύσκολα ελέγχεται.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να ολοκληρώσει όσες περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις μπορεί εντός των επομένων 8 ημερών. Από το υπουργείο Οικονομικών θα κατατεθεί νομοσχέδιο – σκούπα, από το ΣτΕ ζητήθηκε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επεξεργασία τεσσάρων Προεδρικών Διαταγμάτων ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και το εργαλείο της «πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να εφαρμοσθεί η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που χθες αποσύρθηκε ως τροπολογία από τη Βουλή.

Στόχος του κ. Σαμαρά – ο οποίος αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με ηγέτες άλλων χωρών – είναι στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς εβδομάδας, η Ελλάδα να πάει όσο το δυνατόν πιο έτοιμη προκειμένου να διεκδικήσει εκταμίευση της δόσης. Στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί εντός Νοεμβρίου, ενδεχομένως δε και νωρίτερα από την επόμενη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου, ίσως μέσω μίας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα