Οδηγός για… υπερχρεωμένους

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης, θα πρέπει να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της τρόικας και της ΕΚΤ, δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, περιόδου χάριτος, μείωσης επιτοκίων αλλά αποκλείει κάθε «κούρεμα» δανείων.

Η ρύθμιση αφορά ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες υπό την προϋπόθεση πρώτων ότι το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ και δεύτερων να εμφανίζει μείωση κατά 25% από τον Ιανουάριο του 2010. Ακόμα ευνοϊκότεροι

όροι προβλέπονται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, άτομα που πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες, ανάπηρους και πολύτεκνους. Ωστόσο ούτε γι’ αυτούς προβλέπεται διαγραφή μέρους των υποχρεώσεών τους. Μέσω της ρύθμισης ο δανειολήπτης (περιλαμβάνει όλα τα ενυπόθηκα δάνεια -στεγαστικά και καταναλωτικά) μπορεί να έχει 4ετή περίοδο διευκόλυνσης, μείωση επιτοκίου, παράταση της αναστολής πλειστηριασμών κ.α. Παράλληλα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμο Κατσέλη), το σύστημα Τειρεσίας (όπου καταγράφεται η πιστωτική συμπεριφορά των δανειοληπτών) ενώ ζητείται από τις τράπεζες να εφαρμόσουν προγράμματα επιβράβευσης για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Αναλυτικότερα οι πέντε άξονες του πλαισίου της κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών είναι:

1. Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενυπόθηκες στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους ελεύθερους επαγγελματίες (με δελτίο παροχής υπηρεσιών)έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 01.01.2010. Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους. Στη ρύθμιση υπάγονται δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ ενώ για τους πολύτεκνους το όριο είναι 200.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι απολαμβάνουν 4ετή περίοδος χάριτος (με επανεξέταση στη 2έτια), κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Ωστόσο εάν το ποσό της δόσης υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

2. Βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου με ρητή υπαγωγή και όσων έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας. Βασικός στόχος η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νόμου καθώς σήμερα οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς “ομηρίας” πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική

Keywords
Τυχαία Θέματα