Οι 15 δράσεις – φωτιά που κομίζει η Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εφόσον περάσει από την Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, τότε το Euro working group σε μια τυπική συνεδρίασή του θα αναλάβει να ανάψει το πράσινο φως στην δόση: «Το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η απόφαση του Euro Working

Group για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι στη διαδικασία της εφαρμογής των προαπαιτούμενων του Φεβρουαρίου που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου μαζί με τους τριετείς προϋπολογισμούς για τους φορείς του δημοσίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για την εκταμίευση θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας.

Αναφορικά με το εάν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αρκέστηκε να σημειώσει ότι είναι αισιόδοξος, αλλά τόνισε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές αρκέστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε την ακαδημαϊκή συζήτηση που γίνεται αναφορικά με το θέμα».

Όπως και να έχει τα κλιμάκια των πιστωτών μας θα αρχίσουν να καταφθάνουν μετά τις 25 Φεβρουαρίου και έχουν έτοιμη την ατζέντα με τα μέτρα που απαιτούνται εφεξής και για την δόση του Μαρτίου. Συγκεκριμένα:

- Εφαρμογή σχεδίου 25.000 απολύσεων φέτος από το δημόσιο, και καθορισμός τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014.

- Αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια του ΟΣΕ (από τον Ιούνιο του 2013)και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας (από τον Οκτώβριο του 2013).

- Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος (ΜΠΔΣ) αναφορικά με την περίοδο 2014 -2017. Κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή.

- Θέσπιση ανώτατων δεσμευτικών ορίων στον τομέα των δαπανών που θα πρέπει να τηρήσουν για τα επόμενα 3 χρόνια όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης .

- Εφαρμογή σχεδίου στελέχωσης σε όλα τα Υπουργεία.

- Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης.

- Κατάρτιση σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο. Έμφαση θα δοθεί στην τελωνειακή και φορολογική διοίκηση.

- Ενεργοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς. Αυτό θα γίνει υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου.

- Μεταφορά 40 νέων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, για να πουληθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

- Σύσταση ειδικής ελεγκτικής μονάδας, η οποία θα απαρτίζετε από 2.000 άτομα.

- Ενεργοποίηση με νόμο του μηχανισμού αυτόματων περικοπών στις περιπτώσεις που σημειώνονται υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για τη ρήτρα – «λαιμητόμο» που θα κρέμεται πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις.

- Επιβολή «πακέτου» μέτρων για τη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του Εθνικού Οργανισμό Παροχής Υγείας ( ΕΟΠΠΥ).

- Αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων προς τα κάτω, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. (τριμηνιαία επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου).

- Ολοκλήρωση της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ( σ.σ. νέα αναπροσαρμογή τον Μάιο) ώστε η τιμή να αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, και κατάργηση των ειδικών τιμολογίων τον Ιούνιο, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

- Εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις προμήθειες του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα