Οι «40άρηδες» του ΚΚΕ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Κύριλλος Παπασταύρου, που δεν έχει καν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, ανέλαβε χθες καθήκοντα διευθυντή στον Ριζοσπάστη, με τον απερχόμενο διευθυντή, Στέφανο Λουκά, να «υποβιβάζεται» στη θέση του αρχισυντάκτη.
Η αλλαγή φρουράς στην κομματική εφημερίδα ήταν προειλημμένη απόφαση πριν καν το Συνέδριο του κόμματος, η οποία φάνηκε όταν ο κ. Λουκάς είχε μείνει εκτός Πολιτικού Γραφείου. Αυτό διότι πάντα ως τώρα, ο εκάστοτε διευθυντής της κομματικής εφημερίδας ήταν μέλος και του Πολιτικού Γραφείου και μετείχε στην χάραξη της «κεντρικής γραμμής» του κόμματος.

Νέος

αέρας

Η επιλογή του Κύριλλου Παπασταύρου αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, καθώς πληροφορίες ήθελαν ως αδιαφιλονίκητο νέο διευθυντή του Ριζοσπάστη τον Νίκο Σοφιανό. Ωστόσο, η επιλογή της ηγεσίας του Περισσού μπορεί να αναδίδει «φρέσκο αέρα» στην κομματική ιεραρχία, αλλά όχι στην «γραμμή». Ο κ. Παπασταύρου έχει χρηματίσει υπεύθυνος Ιδεολογικής Διαφώτισης και, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες το εσωτερικό του Περισσού, θεωρείται «σκληρός» ιδεολογικά –έως και «σκληροπυρηνικός», λένε κάποιοι.

Παράλληλα, ο «νέος αέρας» και η πρόθεση του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να υπερβεί την κομματική ιεραρχία, είχε φανεί και με τις αλλαγές στο γραφείο Τύπου του κόμματος. Το δίδυμο Μάκη Μαΐλη-Παναγιώτη Μεντρέκα είχαν ήδη χρεωθεί το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου και θεωρείτο βέβαιο πως θα αντικατασταθούν. Εδώ και μήνες, την εκπροσώπηση του Περισσού έχει αναλάβει ο 34χρονος Γιάννης Γκιόκας, αφού πρώτα είχε «δοκιμαστεί» από την Αλέκα Παπαρήγα ως εισηγητής σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Οι κκ. Παπασταύρου και Γκιόκας θεωρούνται «πρόσωπα-κλειδιά» για τις μελλοντικές εσωκομματικές ανακατατάξεις, καθώς ανήκουν στην γενιά των «40άρηδων» και θεωρείται βέβαιο πως, αν πετύχουν στην κομματική χρέωση που έχουν αναλάβει, τότε θα υπάρξουν κι άλλες «βουτιές» στην κομματική επετηρίδα του Περισσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα