Οι Financial Times σκάνε τη φούσκα των τεχνοκρατών

Ο Μουνχάου απορρίπτει την ιδέα ότι τα προβλήματα της Ιταλίας θα μπορούσαν να λυθούν εάν παραμεριστεί η πολιτική. Υποστηρίζει ότι το «μαγικό ραβδί» του Μόντι μπορεί να λειτούργησε για κάποιο διάστημα, επειδή οι αγορές έψαχναν απεγνωσμένα για καλά νέα, όμως τώρα έχει γίνει κατανοητό ότι ελάχιστα άλλαξαν επί πρωθυπουργίας του, πέρα από το ότι η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση. Όπως τονίζει ενδεικτικά, επί Μόντι η κατανάλωση μειώθηκε κατά 13%.

Ο αρθρογράφος κατηγορεί επίσης τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι δεν κατάφερε να εναντιωθεί

στην πολιτική του Βερολίνου, αλλά έπαιξε το παιχνίδι της Άνγκελα Μέρκελ, αναβάλλοντας τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, όπως της έκδοσης ευρωομολόγων. Υπογραμμίζει ότι μόνο ένας πολιτικός θα μπορούσε να κάνει αυτή την επιλογή.

Όσον αφορά στον Σίλβιο Μεπρλουσκόνι, τονίζει ότι όσο κωμικός και άχρηστος κι αν ήταν στην τελευταία του ως πρωθυπουργός, η διάγνωσή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι σωστή. Εκτιμά πάντως ότι δεν θα ξαναγίνει πρωθυπουργός επειδή οι Ιταλοί τον βαρέθηκαν.

Ο Μουνχάου καταλήγει στο άρθρο του με την εκτίμηση πως αν δεν πάρει το τιμόι της Ιταλίας ένας πολιτικός ηγέτης που θα επιβάλει τη συζήτηση για το μέλλον της χώρας με νηφάλια αίσθηση των επιλογών της ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της χώρας, «η Ιταλία κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα, η οποία έλαβε παρόμοιες πολιτικές και δεν έχει άλλες επιλογές».

Keywords
Τυχαία Θέματα