Οι Αμερικανοί είχαν βάλει «κοριό» στον ΟΗΕ

Επικαλούμενο μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του φυγά, πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Σπίγκελ ανέφερε πως τα αρχεία δείχνουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν συστηματικά άλλα κράτη και θεσμούς.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εδρεύουσα στη Βιέννη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ήταν ανάμεσα στους στόχους των πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το

καλοκαίρι του 2012, ειδικοί της NSA κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα βιντεο-διάσκεψης του ΟΗΕ και να σπάσουν το σύστημα κωδικών του, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το Σπίγκελ.

Εσωτερικά αρχεία δείχνουν επίσης πως η NSA κατασκόπευε την επίσημη αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά τη μετακόμισή της σε νέες αίθουσες το φθινόπωρο του 2012.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο που αποκαλείται «Υπηρεσία Ειδικής Συλλογής».

«Η επιτήρηση είναι εντατική και καλά οργανωμένη και έχει μικρή ή καθόλου σχέση με την απόκρουση τρομοκρατών», έγραψε το γερμανικό περιοδικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα